Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

18. 09. 2013. 11:08   >>  11:08

NEVRIJEME, ŠTETOČINE

Uništeno 85% roda maslina u Boki

Bliži se berba maslina, no uzgajivači na primorju nemaju mnogo razloga za optimizam. Loši vremenski uslovi, smjenjivanje dugih kišnih, pa sušnih perioda, kao i pojava maslininih štetočina desetkovali su ovogodišnji rod.

Izvršna direktorka maslinarskog društva Boka, Vesna Đukić, za Radio Jadran kaže da je cvjetanje masline u maju ulivalo nadu da će rod biti dobar. Međutim, uslijedile su obilne padavine, grad uz olujne vjetrove, nakon čega je nastupio sušni period. To je omelo oprašivanje cvijeta masline i došlo je do slabijeg zametanja ploda.

Uz sve ovo, članovi maslinarskog društva Boka su, uz stručnjake Biotehničkog fakulteta iz Podgorice, obilazili maslinjake na području Boke Kotorske i evidentirali prisustvo rinhitesa (tzv. maslininog svrdlaša) zbog čega je većina plodova masline postala „osjetljiva" i na dodir jednostavno otpadala.

Kako navodi Đukić, plodovi su u relativno dobrom stanju na području Lastve grbaljske i Kavača, ali u neznatnim količinama.

„U svakom slučaju, biće mnogo manje posla i u mlinovima, a i sam kvalitet zbog pojave štetočina biće slabiji u odnosu na prošlogodišnji. To, naravno, ne znači da prerade uopšte neće biti, jer maslinari koji imaju nešto od plodova, već beru, da bi je konzervirali", ističe Đukić.

Preciznih podataka o broju stabala koje je svrdlaš „inficirao" na području Boke - nema, ali iz razgovora sa maslinarima u ovom društvu zaključuju da je oko 85% roda - uništeno.

Maslinin svrdlaš se, ipak, nije zadržao samo na području Boke. „Posjetio" je i maslinjake duž hrvatskog primorja, najviše na Visu, Braču, Korčuli i Šolti. Najviše štete pretrpjele su italijanska sorta „Leccino" i autohtona sorta „Levantinka".

Prema procjenama koje se mogu pročitati u časopisu za maslinarstvo i uljarstvo „Maslina", maslinin svrdlaš je u Istri uništio više od 50% ukupnog prinosa.

Pretvoreno u litre - svrdlaš je „popio" oko 500.000 litara ulja, zbog čega su istranski maslinari u gubitku 50 miliona kuna (preko 6 miliona eura).

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније