Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Sjevercg, Objavila: J.B.Č. ]

16. 10. 2019. 12:55   >>  13:23 7

SAGLEDATI POSLJEDICE

Opština Bijelo Polje protiv gradnje mHE na Bistrici

Opština Bijelo Polje dala je negativno mišljenje na izgradnju mHE na rijeci Bistrici, navodi se u dopisu dostavljenom rediktoru Agencije za zaštitu prirode i životne sredine Nikoli Medenici a u koji je portal Sjevercg imao uvid.

U dopisu je, kako su kazali, navedeno da je Opština Bijelo Polje u fazi implementacije jednog od strateških projekata opštine Đalovića pećine, kao turističkog objekta sa izuzetnim turističkim i ekonomskim potencijalima za sveukupni razvoj opštine.

To je, kako se dodahe, projekat od državnog značaja, o kome ne treba mnogo govoriti, s obzirom na to da je prezentovan više puta na svim državnim i lokalnim nivoima, gdje se odlučuje.

"Naša prepostavka je da vrijednost i korist koju će opština imati od implementacije Đalovića pećine, speleološkog bisera Bijelog Polja, Crne Gore i Evrope daleko nadilaze korist, koju bi opština Bijelo Polje i njeno stanovništvo imalo od mHE", navodi se u dopisu.

Ukoliko se izgrade cjevovodi od vodozahvata do postrojenja, navodise u dopisu, oni se, kao i samo postrojenje, neće uklapati u vizuelni identitet tog zaštićenog prirodnog dobra.

"U sklopu implementacije projekta Đalovića pećine predviđena je i izgradnja pješačke staze, koja će voditi obalom rijeke Bistrice od naselja Bistrice do ulaza u Đalovića pećinu, kao jedan od turističkih sadržaja, a koji bi bio nemoguć ukoliko se izgrade planirani cjevovodi, kojim bi se narušio prirodni ambijent i glavna ideja ovog projekta", navodi se u dopisu koji je proslijeđen Agenciji za zaštitu prirode i životne sredine.

Izgradnja mHE na Bistrici, kako se ocjenjuje, ugrozila bi i stanovništvo koje živi od poljoprivrede, jer mještani brojnih zaseoka koriste vodu sa rijeke Bistrice, pa bi se smanjenjem količine dotoka ugrozio i njihov rad i opstanak porodičnih gazdinstava, koja gravitiraju na ovom području, a čija je pretežna djelatnost, odnosno izvor prihoda poljoprivreda.

U Bistrici postoje i ribnjaci, koji koriste vodu sa rijeke Bistrice, pa bi se smanjenjem količine dotoka ugrozio i njihov rad i opstanak porodičnih gazdinstava u čijem vlasništvu su ti ribnjaci.

"Mišljenja smo da je neophodno podrobno i studiozno sagledati sve posljedice izgradnje mHE na rijeci Bistrici", navodi se u dopisu koji je ovjerila i potpisala opština Bijelo Polje i sekretar za ruralni i održivi razvoj Jasmina Čorovića.

Пратите нас на

Коментари7

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније