Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ TVCG, Objavila: J.B.Č. ]

16. 10. 2019. 20:12 >> 20:06

STROŽIJI USLOVI KREDITIRANJA

Udruženje banka i ombudsman podržali mjere CBCG

Udruženje banka i bankarski ombudsman podržali su nove mjere Centralne banke koje se odnose na strožije uslove odobravanja kredita čiji je rok duži od osam godina. Mjere bi trebalo, kažu, da omoguće smanjenje kreditnog rizika i očuvanje stabilnosti bankarskog sistema.

Udruženje banka podržalo je mjere Centralne banke koje se odnose na gotovinske kredite čiji je rok otplate duži od osam godina, a za koje će građani morati da obezbijede kvalitetne kolaterale odnosno garancije.

Udruženje je podržalo sve mjere koje idu u pravcu očuvanja stabilnosti i sigurnosti. Postoji jaka kreditna aktivnost u dijelu gotovinskih kredita koji nijesu adekvatno obezbijeđeni”, kazao je Nebojša Đoković iz Udruženja banaka.

Mjere Centralne banke su izbalansirane i trebalo bi da doprinesu smanjenju kreditnog rizika i prezaduženosti stanovnistva, kaže bankarski ombudsman.

“Novi kvalitet, kada je riječ o poslovanju banka i zaštita od rizika i novi kvalitet kada je riječ o kreditnoj sposobnosti i bonitet građana”, kazao je bankarski ombudsman Halil Kalač.

Građani duguju bankama 1,3 milijarde eura od čega krediti vrijedni 678 miliona eura su nekvalitetno obezbijeđeni. Gotovinski krediti u protekle tri godina rasli su 25%, kao i u državama regiona, nemaju zabrinjavajući trend, i redovno se otplaćuju.

“Za građane koji traže dugoročne kredite moraće da imaju kvalitetno obezbjeđenje to podrazumjeva hipoteke, fiduciju, zalogu, finansijske instrumente, ne samo administrativna zabrana i žirant”, dodao je Đoković.

Pooštravanje kriterija možda će pogoditi one koji ne mogu dati kolaterale ali će spasiti mnoge građane od prezaduženosti”, dodao Kalač.

Centralna banka je prihvatila predlog Udruženja da se mjere primjene od januara 2020.
kako bi banke prilagodile svoje budžete. Mjere će se primjenjivati dvije godine.

“Ova odluka će imati uticaja ne šest banka od 13. To znači da banke koje su u poslovnoj politici definisale gotovinske kredite će morati da se preorjentišu na specijalizovane kredite”, kazao je Đoković.

Naredne godine biće urađena analiza kvaliteta aktive banaka koja će realno procijeniti imovinu banaka, što bi trebalo da doprinese stabilnosti sistema, kažu iz Udruženja.

Kristina Pavićević, TVCG

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније