Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Objavio: I. P. ]

18. 10. 2019. 09:12   >>  09:12

KRAPOVIĆ PITA MARKOVIĆA

Hoće li Vlada raskinuti sve ugovore o mHE?

Potpredsjednik Demokrata Dragan Krapović kazao je da premijer Duško Marković duguje odgovore na pitanja da li će biti raskinuti svi ugovori o gradnji malih hidroelektrana (mHe), i zaustavljeni svi devastatorski projekti, te "da li ćemo plaćati investitorima da ostave naše rijeke da netaknuto teku".

 

Podsjećamo, Vlada Crne Gore objavila je da raskida nekoliko ugovora za gradnju malih hidroelektrana u nekoliko opština, te da će rijeke Bistrica u Bijelom Polju, tri rijeke u Plavu, kao i Bukovica u Šavniku i Trepačka rijeka u Andrijevici biti zaštićene.

"Premijer Marković je rekao da je ovaj razvojni zamah imao propusta koji bi nanijeli štetu prirodi, te da bi taj konflikt razvoja u pojedinim slučajevima promašio svoj cilj, unapjeđenje  kvaliteta života u tim opštinama koji se ne može odvojiti od očuvanja jedinstvene i zdrave životne sredine na tim lokalitetima. Nakon objave ove vijesti u medijima, siguran sam da je veliki broj građana pozdravio takav stav, međutim da li je zaista tako kako je premijer Marković rekao i da li ima mjesta slavlju i pohvalama", rekao je Krapović.

Marković, kako navodi Krapović, nije rekao da su na medijski najviše eksponiranoj Bukovici planirane dvije male hidroelektrane, kao i na Bistrici.

"Mislim da bi premijer trebalo da javno odgovori na pitanje da li će biti raskinuti ugovori i za Bukovicu 1 i za Bukovicu 2, ili jedna ostaje i biće izgrađena dok se ugovor raskida samo za Bukovicu 2? Da li je u tom slučaju zaista sačuvana životna sredina i Bukovica u cijelosti ili samo napola? Nadalje, premijer kaže da je Vlada naložila Ministrastvu ekonomije da 'za početak, počne pregovore o sporazumnom raskidu ugovora' o gradnji male hidroelektrane na Bistrici, dakle premijer govori u jednini, a elektrana je više! Sporazumni raskid ugovora predviđa da se Vlada i investitori sporazumiju, tj. da investitori odustanu od gradnje, a da ih, naravno, Vlada  obešteti, u nekom iznosu. Tako možemo doći  u situaciju da na Bukovici ipak nikne jedna mala hidroelektrana, a da za drugu investitor dobije obeštećenje, i to ono što je stvarno genijalno od Vlade i premijera Markovića, prvo – životna sredina i rijeka neće biti zaštićena, i plus  će građani investitoru platit zato što malo manje uništava  životnu sredinu i rijeku koja svakako pripada građanima", kazao je Krapović.

 
 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније