Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Mina, Objavila: J.B.Č. ]

21. 10. 2019. 15:17   >>  15:16

PKCG

Rast proizvodnje i plasmana proizvoda u sezoni

Rast proizvodnje i plasman proizvoda ostvareni su tokom turističke sezone, a to je rezultat bolje povezanosti hotelijera sa domaćim proizvođačima hrane, saopšteno je na sjednici Odbora udruženja poljoprivrede i prehrambene industrije Privredne komore (PKCG).

Sekretarka Odbora Lidija Rmuš, koja je prezentovala informaciju o privrednim kretanjima, kazala je da je rast proizvodnje i plasmana proizvoda u turističkoj sezoni dijelom rezultat realizacije projekata Kupujmo domaće i Domaći ukusi.

"Turistička ponuda sve više uključuje i tradicionalnu gastro ponudu Crne Gore prilikom prezentacija naše zemlje", rekla je Rmuš.

Na sjednici je ocijenjeno da je najveći problem sa kojima se suočava agrar nedovoljna konkurentnost proizvoda. Zato je cilj proizvođača hrane povećanje obima proizvodnje i konkurentnosti proizvoda koja može omogućiti bolji plasman domaćih proizvoda za šta potrebno otkloniti i biznis barijere sa kojima se suočavaju u poslovanju.

Rmuš je, govoreći o investicijama u poljoprivredi koje su završene u tekućoj godini, kazala da je preduzeće 'Naše voće' zasnovalo plantažu jabuka na 15 hektara u nikšićkoj Župi, a u planu je podizanje plantaže trešanja od pet hektara i novi zasadi jabuka na površini od 15 ha, kao i izgradnja pogona za proizvodnju sokova.

“Ova proizvodnja će u značajnoj mjeri uticati na supstituciju uvoza jabuka”, dodala je Rmuš.

U preduzeću Zrnožit radi se fabrika za preradu, kapaciteta oko 60 hiljada pršuta, u završnoj fazi je izgradnja nove klanice u Mesoprometu kao i fabrike za preradu mesa.

Ona je navela da je značajno što je Fabrika vode Bjelasica Rada ponovo počela proizvodnju, a u Šavniku je, u okviru preduzeća Eko-per Diva, počeo novi pogon za flaširanje vode. Puštena je u funkciju i nova hladnjača u Plantažama kapaciteta 600 tona.

Za prvih osam mjeseci uvoz poljoprivredno-prehrambenih proizvoda imao je vrijednost 391 milion EUR, a izvoz je iznosio 28,2 miliona pa je pokrivenost uvoza izvozom bila 7,2 odsto. Uvoz je u odnosu na isti period prošle godine veći 6,4 odsto, a izvoz je manji šest odsto.

Predsjednik Odbora Milutin Đuranović kazao je da pad pokrivenosti uvoza izvozom zabrinjava, jer nije beznačajan pa u narednom periodu moramo raditi na još snažnijem jačanju konkurentnosti.

Članica Odbora Amela Višnjić iz kompanije "Višnjić komerc", ukazala je na problem izuzetno visokog uvoza jaja koja se prodaju kao domaća, što privrednicima stvara ne velike probleme.

Boris Čović iz Bonese založio se za veća ulaganja u tehnologiju jer se radi o skupim proizvodima, a ukazao je i na neophodnost smanjenja pa i ukidanja protekcionizma u svim privrednim granama.

Nikola Milošević iz kompanije Eko-per Diva smatra da je potrebno da se mnogo aktivnije bave većom prodajom domaćih voda u trgovinama i hotelima.

“Moramo se izboriti da makar 50 odsto voda u trgovinama budu domaće što bi našu proizvodnju povećalo za 20 odsto”, saopštio je Milošević.

On je dodao da se sada u trgovinama prodaje 70 odsto voda iz uvoza, a samo 30 odsto domaćih.

Radi eliminisanja ograničenja sa kojima se privrednici suočavaju u poslovanju neophodno je raditi na izmjeni više normativnih akata koji regulišu njihovo poslovanje. To su zakoni o privrednim društvima, radu, akcizama, porezu na dodatu vrijednost, naplati potraživanja i fiskalizaciji.

Na sjednici je ocijenjeno da treba nastaviti realizaciju nacionalne kampanje kupovine domaćih proizvoda sa ciljem jačanja svijesti potrošača kao i radi stvaranja ambijenta za bolje pozicioniranje crnogorskih proizvoda što će direktno doprinijeti smanjenju uvoza.

Takođe, prilikom izrade Agrobudžeta treba, kroz subvencije, sačuvati mljekarski sektor koji je suočen sa veoma jakom konkurencijom iz regiona i pojačati kontrolu kvaliteta uvoznih proizvoda.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније