Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Mina biznis, objavila B.B. ]

22. 10. 2019. 21:34 >> 21:37

U PRIVREDNOJ KOMORI OCIJENJENO

Osnaživanje žena uslov za prosperitetno društvo

Ekonomsko osnaživanje žena znači prosperitetno društvo i zdraviju ekonomiju, zbog čega je potrebno da poslovna zajednica i Vlada rade partnerski na unapređenju mogućnosti za dalji razvoj ženskog preduzetništva, ocijenjeno je na konferenciji u Privrednoj komori (PKCG).

Potpredsjednica PKCG Ljiljana Filipović, kazala je da je u Crnoj Gori uspostavljen pravni institucionalni okvir i usvojene su politike i strateška dokumenta koji podržavaju ekonomsko osnaživanje žena.

Ona je dodala da sopstveni biznis ima 13,5 odsto muškaraca, a svega 3,6 odsto žena. Prema posljednjim podacima, kako je navela, oko četvrtina preduzeća su ženska.

"Žene su prisutnije u kategorijama neaktivnog stanovništva što je zabrinjavanjuće, imajući u vidu podatak da Crna Gora ima jak potencijal kada je u pitanju broj žena sa visokim obrazovanjem", precizirala je Filipović.

Ona je ocijenila da se žene suočavaju sa određenim preprekama kao što su porodične obaveze i posjedovanje imovine, što zahtijeva uspostavljanje instrumenata koji bi podržali žene da daju svoj puni doprinos društvu.

Glavni pregovarač Aleksandar Drljević, kazao je da bi poslovna zajednica i Vlada trebalo da rade partnerski na unapređenju mogućnosti za dalji razvoj ženskog preduzetništva.

"Statistički podaci upozoravaju na veliki jaz među polovima, posebno na tržištu rada, ali da postoje inspirativni primjeri dobre prakse žena preduzetnica koji treba da daju dalji podsticaj za napredak u ovoj sferi", naveo je Drljević.

On je dodao da Crna Gora kroz pregovore radi na kreiranju uslova koji će svima omogućiti pristupačnost, jednakost, zapošljavanje, obrazovanje i socijanu zaštitu.

Načelnica Odjeljenja za poslove rodne ravnopravnosti u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava Biljana Pejović, ocijenila je da je u Crnoj Gori žensko preduzetništvo prepoznato kao jedan od važnih uslova za ekonomski razvoj i uspostavljanje pune rodne ravnopravnosti.

"Učešće žena u kreiranju poslovnog okruženja je od izuzetnog značaja, a jačanje ekonomskog položaja je jedan od prioritetnih zadataka politike rodne ravnopravnosti. Samo 2015. imali smo 9,6 odsto preduzetnica u Crnoj Gori, a danas ih ima 23 odsto. Trend ženskog preduzetništva je očigledan, ali ne želimo da se tu zaustavimo, već da radimo dalje na postizanju pune rodne ravnospravnosti u ovoj oblasti", ocijenila je Pejović.

Vlada je, kako je dodala, postavila i dva prioriteta koji se odnose na političku participaciju žena i borbu protiv nasilja nad ženama.

Konferenciju u saradnji sa PKCG organizuje Ministarstvo za ljudska i manjinska prava.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније