Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Mina, Objavila: J.B.Č. ]

22. 10. 2019. 14:21   >>  14:20

TRŽIŠNA INSPEKCIJA

Trgovci u velikoj mjeri ispoštovali neradnu nedjelju

Trgovci su u velikoj mjeri ispoštovali zakonsku normu o uvođenju neradne nedjelje, jer je na cijeloj teritoriji Crne Gore u 24-satnom nadzoru pronađeno ukupno tri prekršioca, odnosno dva preduzeća i jedan preduzetnik, saopšteno je iz Uprave za inspekcijske poslove.

Tržišna inspekcija je u nedjelju sprovela inspekcijski nadzor nad primjenom propisane obaveze iz Zakona o unutrašnjoj trgovini da se trgovina na veliko i malo ne može obavljati nedjeljom.

"U sva tri slučaja, inspektori su zbog počinjenog prekršaja izrekli novčane kazne prekršajnim nalogom i to preduzeću u iznosu od hiljadu eura i odgovornoj osobi u kompaniji 200 eura. Za dva preduzeća ukupni iznos kazne je bio 2,4 hiljade eura", navodi se u saopštenju.

Za preduzetnika je, kako se dodaje, izrečena novčana kazna u iznosu od 300 eura.

"Pored novčane kazne za počinjeni prekršaj inspektori su u sva tri slučaja zatvorili prodajne objekte za period u kojem rad nije dozvoljen", precizirali su iz Uprave.

Nadzorom su, kako su podsjetili, obuhvaćeni svi objekti u kojima se obavlja trgovina na veliko i malo, u svim opštinama.

"Nadzor je organizovan tokom cijelog dana i počeo je u ranim noćnim satima, to jeste od subote na nedjelju, od ponoći i trajao je 24 sata", navodi se u saopštenju.

U tom nadzoru angažovani su svi tržišni inspektori, koji su obilazili sve objekte u kojima se obavlja trgovina na terenu za koji su bili zaduženi.

"U sjedištu Tržišne inspekcije u Podgorici, organizovan je rad dežurnog inspektora, koji je tokom dana putem telefona, primao prijave i odgovarao na pitanja građana", rekli su iz Uprave.

U Crnoj Gori je 20. oktobra bila prva neradna nedjelja za zaposlene u sektoru trgovine.

Izuzetno od tog člana, nedjeljom i u dane državnih i drugih praznika trgovina na veliko i malo može se obavljati u apotekama, specijalizovanim prodavnicama ili kioscima za prodaju hleba, pekarskih proizvoda i kolača, cvijeća, suvenira, štampe, sredstava za zaštitu bilja ili pogrebne opreme, benzinskim stanicama i prodavnicama za trgovinu na malo u okviru benzinskih stanica.

Takođe, trgovina na veliko i malo može se obavljati na pijacama, štandovima - tezgama, vitrinama i automatima izvan pijaca i pokretnim prodavnicama, prodavnicama, kioscima i automatima smještenim unutar zatvorenih područja autobuskih i željezničkih stanica, aerodroma i luka, štandovima i kioscima u kojima se prodaje roba za vrijeme održavanja priredbi, festivala i manifestacija, sajmova i za vrijeme javnog prikazivanja kinematografskih djela, kao i skladištima za trgovinu na veliko.

Specijalizovanim prodavnicama ili kioscima smatraju se prodavnice, odnosno kiosci u kojima se obavlja prodaja pretežno jedne vrste robe.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније