Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Izvor: rtcg.me, Objavio: I. P. ]

24. 10. 2019. 10:45 >> 20:02
2

MARKOVIĆ

Poruke EU da ne budu izgovor za stagnaciju

Premijer Duško Marković poručio je da se ne smije dozvoliti da se u porukama o procesu proširenja, koje dolaze s pojedinih evropskih adresa, ne smije tražiti odgovor za novu stagnaciju u razvoju.

On je na konferenciji "Sinergija – Ključ uspjeha regiona", koju je organizovala Privredna komora Crne Gore (PKCG), rekao da je veoma važno da se ne izgubi fokus sa osnovnog zadatka, a to je dosezanje evropskog kvaliteta života svakog građanina.

"Stope raste naših ekonomija moraju ostati na visokom nivou, čak se i uvećavati, ako želimo njegovo ostvarenje u dogledno vrijeme. Razumljivo je razočaranje porukama koje stižu sa pojedinih evropskih adresa, ali ne smijemo dozvoliti da se u tim porukama traži odgovor za novu stagnaciju", poručio je Marković.

Predsjednik Vlade Crne Gore je rekao da je napredak naših ekonomija u tijesnoj vezi sa procesom EU integracija, ali da ne mora nužno imati istu dinamiku.

"Brži ekonomski razvoj može pomoći ubrzanu integraciju. Crna Gora nema dilemu, i posvećeni smo napretku u usvajanju dobro osmišljenih evropskih politikka i spremno ćemo dočekati trenutak prijema u EU kad obje strane budu spremne za to", tvrdi Marković.

On je podsjetio da crnogorska ekonomija punu deceniju bilježi stabilnu stopu rasta.

"A rast posljednje tri godine potvrđuje napredak koji ostvarujemo. Dobar trend stranih investicija potvrda je kvaliteta poslovnog ambijenta i sigurnosti ulaganja", kaže premijer.

Predsjednik Privredne komore Crne Gore (PKCG) Vlastimir Golubović rekao je da stopa rasta crnogorskog BDP-a u prethodnoj godini od 5,1 odsto, zasnovan na investicijama, poziciorara našu zemlju u sam vrh evropskih zemalja kad je rijč o ovom ekonomskom pokazatelju.

"Kad je riječ o investicijama po glavi stanovnika i dalje smo lideri u regionu", rekao je Golubović. 

On je rekao da su odlazak stanovništva u zemlje Zapadne Evrope i nedostatak radne snage glavni izazov ekonomija zemalja ovog područja.

"Privrednici ističu jasno opredjeljenje za jačanje poslovnih veza sa kolegama u regionu, svjesni potrebe fokusiranja na budućnost, gdje je kvalitet života jasan prioritet", rekao je Golubović.

Zamjenik generalnog sekretara Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD), Ulrik Vestergaard Knudsen, saopštio je da je bliska saradnja između javnog i privatnog sektora u samoj srži rada OECD-a.

"Spajali smo vlade i poslovne lidere da bi dobili zajedničke ideje i donijeli bolje politike za bolji standard života građana", rekao je Knudsen.

Regionalna saradnja će, kako je naveo, biti od kritične važnosti da bi se došlo do većeg prosperiteta stanovnika regiona.

"Jača regionalna saradnja će omogućitii državama da prevaziđu barijere i imaju bolje protoke usluga, robe i kapitala", rekao je Knudsen.

On je ocijenio da su zemlje Zapadnog Balkana značajno rasle, ali da regon mora da razvije novi model rasta.

"Neophodne su strukturne reforme, duboke, i one su još važnije u kontekstu slalbljenja globalnih makroekonomskih uslova, koje nijesu u dometu političara regiona", kazao je Knudsen.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније