Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Mina, Objavila: J.B.Č. ]

24. 10. 2019. 17:27 >> 17:27

MUSTAFIĆ SAOPŠTIO

Kreirati nove programe prema potrebama poslodavaca

Kreiranje novih i prilagođavanje posebnih programa, prema identifikovanim potrebama poslodavaca, kao i veći finansijski podsticaji, doprinijeli bi boljem privrednom ambijentu za poslovanje domaćih poslodavaca i poboljšanju uslova rada za radnike, ocijenio je direktor Zavoda za zapošljavanje (ZZZ), Suljo Mustafić.

"Javne službe za zapošljavanje zato bi i u narednom periodu trebalo da se trude da olakšaju poslodavcima snalaženje na promjenljivom tržištu rada, da ih češće obilaze i da im pruže podršku u kreiranju i vođenju kadrovske politike“, kazao je Mustafić.

On je u Sarajevu, na konferenciji Centra javnih službi za zapošljavanje zemalja jugoistočne Evrope (CPESSEC), rekao da će Zavod, za poslodavce koji imaju potrebu za zapošljavanjem novih radnika, i u narednom periodu finansijski učestvovati u troškovima obuke nezaposlenih za konkretna radna mjesta.

Mustafić je naveo da je cilj Zavoda da pomaže i podstiče zapošljavanje svih osoba, posebno onih iz kategorije teže zaposlenih.

Prema njegovim riječima, Zavod je u prošloj godini realizovao brojne programe za nezaposlene, bez praktičnih znanja i vještina, koji ciljaju na punu zaposlenost i ublažavanje nesklada između ponude i tražnje.

Pomoćnica direktora za sektor isplate iz oblasti zapošljavanja, Svetlana Krgović, rekla je da su sva raspoloživa sredstva iz budžeta usmjerena za realizaciju ideja po Inoviranom programu za kontinuirano stimulisanje zapošljavanja i preduzetništva u Crnoj Gori.

"Finansirani su krediti vrijedni 315 hiljada eura, čime je omogućeno otvaranje 63 nova radna mjesta“, precizirala je Krgović.

Ona je dodala da je interesovanje izuzetno, odnosno da su za kreditno otvaranje novih radnih mjesta i dalje zainteresovani nezaposleni svih obrazovnih profila i iz svih crnogoskih opština.

"Tim programom, kao i drugim programima samozapošljavanja Zavoda, doprinjeće se smanjenju stope nezaposlenosti“, tvrdi Krgović.

Ona je podsjetila da je nedavno počeo i Program grantova za samozapošljavanje, koji će trajati do 2021. godine.

Zavod je objavio prvi javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava od tri hiljade do 7,5 hiljada eura, koja planira da dodijeli za minimum 400 korisnika grantova za samozapošljavanje.

"To je prilika za sva nezaposlene koji se nalaze na evidenciji Zavoda najmanje šest mjeseci na dan objavljivanja poziva, sa naglaskom na mlade, žene i dugotrajno nezaposlene da počnu svoj biznis“, podsjetila je Krgović.

Ona očekuje da će Zavod uspjeti da podrži što više novih početnika u biznisu, posebno u opštinama na sjeveru, gdje je najveća stopa nezaposlenosti.

ZZZ je jedan od osnivača i članova CPESSEC-a, koji je osnovan u Beogradu 2007. godine.

Tradicija je da CPESSEC-om svake godine predsjedava druga država, koja ima obavezu da organizuje narednu konferenciju, na aktuelne teme iz oblasti tržišta rada i politika zapošljavanja.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније