Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Izvor: Dan ]

25. 10. 2019. 06:52   >>  07:00

UPOZORENJE

Studenti će blokirati nastavu ako ih ispišu

Studenti Univerziteta Crne Gore (UCG) najavili su da će blokirati nastavu na svim fakultetima, ukoliko do kraja ove sedmice Ministarstvo prosvjete i Rektorat ne donesu odluku kojom bi se magistrantima omogućila odbrana teze i završetak studija bez dodatnih trošova i vremenskog ograničenja, nakon čega je Vlada sinoć usvojila Predlog dopuna Zakona o visokom obrazovanju kojim su inicirali produženje roka za završetak master studija do 2020/2021. godine.

 

Vlada je Predlogom dopune Zakona o visokom obrazovanju propisala da studenti, upisani na magistarske studije na javnim ustanovama do dana stupanja na snagu ovog zakona, a koji su izmirili, odnosno izmire školarinu u skladu sa ugovorom o studiranju, nijesu dužni da plaćaju troškove za magistarski rad, ako te studije završe do kraja studijske 2020/2021. godine.

Predsjednik Studentskog parlamenta UCG Danilo Jelovac kazao je Danu da su svi fakulteti, ne samo Građevinski fakultet, ponovo uslovili studente magistarskih koji nijesu odbranili magistarski rad da do danas plate dodatne školarine u iznosu od oko 1.000 eura ili će izgubiti status studenta.

"Ukoliko ne dobijemo odluku od Ministarstva prosvjete do kraja nedjelje, blokiraćemo nastavu. O tačnom terminu ćemo obavijestiti javnost. Iz Ministarstva prosvjete su saopštili da će do kraja ove sedmice donijeti odluku ili pokrenuti izmjene Zakona o visokom obrazovanju. Studentski parlament kao krovna organizacija cijele studentske populacije na Univerzitetu Crne Gore sada javno postavlja dva konkretna pitanja: Kako su ministar prosvjete i direktorica za visoko obrazovanje Mubera Kurpejović mogli već dvadeset dana da tvrde u javnosti, i naravno na osnovu čega, da je zvaničan stav VLade da studentima bude dat rok još dvije godine po starom zakonu i da ne plaćaju dodatnu školarinu, kad to zvanično nije objavljeno do danas. Naprotiv, potvrđeno je da nema nikakvog pravnog akta, već samo medijske najave koje su unijele zabunu među studentima", ističe Jelovac.

Iz Rektorata je prošle sedmice saopšteno da je Ministarstvo prosvjete javno saopštilo Studentskom parlamentu stav u vezi sa otvorenim pitanjima statusa studenata magistarskih studija na UCG.

"Javno saopštenje treba potvrditi donošenjem odgovarajućeg pravnog akta na osnovu kojeg se studenti, koji nijesu u predviđenom roku završili magistarske studije, oslobađaju obaveze plaćanja sredstava po osnovu zaostalih ECTS kredita prilikom aktiviranja statusa studenta na određenom magistarskom programu. Tim pravnim aktom Ministarstvo prosvjete preuzima na sebe dug studenata po osnovu ovjere semestra magistarskih studija, odnosno prenosa zaostalih ECTS kredita, kao i način i vrijeme realizacije tog akta. Studenti magistarskih studija ne plaćaju tezu, kako je saopšteno, već aktiviranje statusa studenta, u skladu sa zakonom, Statutom i Pravilima studiranja na postdiplomskim studijama koje su od svog osnivanja po zakonu isključivo samofinansirajuće. Univerzitet ni u jednom trenutku nije sporio činjenicu da je rok za završetak magistarskih studija dvije godine, već da su studenti u obavezi da aktiviraju status studenta", poručili su iz Rektorata.

Specijalističke studije do 2022. godine

Vlada je juče predlogom izmjena zakona donijela odluku da ustanove koje su akreditovale studijske programe specijalističkih studija do dana stupanja na snagu Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o visokom obrazovanju mogu da vrše upis studenata na specijalističke studije do studijske 2021/2022. godine. Iz Studentskog parlamenta navode da su još prošle godine iznijeli stav da bi trebalo produžiti rok za studije po starom sistemu i o tome upoznali nadležne državne institucije.

- Kao dodatni razlog zbog kojeg ovaj zahtjev smatramo opravdanim, navodimo činjenicu da zakonski okvir još nije u potpunosti usklađen sa novim modelom studiranja, a na čemu, takođe, insistiramo kao krovna studentska organizacija UCG. Takođe, jedan od razloga zbog kojeg ponavljamo ovu inicijativu je to što ne želimo da postanemo društvo mastera - navode studenti.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније