Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Objavila B.B. ]

27. 10. 2019. 19:51 >> 19:49

INSTITUT ZA CRNU METALURGIJU

"Željezara u malom" osvaja svjetska tržišta

Smješten na kompleksu od preko 50.000 kvadrata nikšićki Institut crne metalurgije od osnivanja 1974. godine imao je zadatak da naučno istraživačkim radom oplemenjuje proizvode nikšićke željezare. Godine tranzicije dovele su ovu komapniju na ivicu gašenja, ali se posljednjih godina Institut polako oporavlja i kao samostalna firma osvaja brojna tržišta.

Željezara u malom, tako bi se ukratko mogao opisati Institut crne metalurgije, kompanija u većinskom državnom vlasništvu, koja nakon godina krize polako staje no noge. Nabavljena je nova oprema koja je omogućila i bolje poslovanje i bolji kvalitet proizvoda.

Upravnik čeličane u Institutu za crnu metalurgiju Svetislav Pejović, kaže da se prave razni otkovci za aluminjumske legure. To su uglavom alatni čelici koji imaju neke specifične osobine i svojstva.

Čelični odlivci koji se ovdje proizvode kvalitetom osvajaju, ne samo domaće i reginalno tržište, već i tržište Evropske unije, ističu u menadžementu.

Ranko Nikolić, direktor Instituta za crnu metalurgiju ističe da je bitno da su se pojavili i da su zadovoljili visoke zahtjeve na tržištu. Nedavno su plasirali proizvode u Njemačkoj, Sloveniji i Hrvatskoj.

Naslijeđeni dugovi za komercijalne kredite su otplaćeni, a dugovi za doprinose i PDV redovno se izmiruju. Poslovanje još opterećuje oko 200.000 eura duga za porez na nepokretnost, ali je sa Opštinom već dogovoren model otplate. U firmi je trenuto zaposlen 71 radnik.

"Prosječna plata je oko 480 eura i polako se približavamo državnom prosjeku. Nijesmo zadovoljni tom platom, ali potrudićemo se da se u narednim mjesecima povećaju zarade", poručio je Nikolić.

Za to će im, ističe on, trebati nabavka nove opreme, pa se nadaju i povoljnom kreditu kod IRF-a.

"Ubijeđen sam da bi mi veoma brzo pozicionirali Institut, što bi dovelo i do uspješnijeg poslovanja i daljeg razvoja Inistituta", kazao je direktor.

Pejović ističe da su veliki izazaovi, uvode se nove tehnologije, osvajaju nova tržišta, ali sve to ide nekim dobrim putem.

Institut je osnovan 1974. za potrebe naučno-istraživačkog rada i tehnološkog razvoja Željezare, kao i nastave Metalurško-tehničkog fakulteta. U većinskom je vlasništvu države sa oko 51 odsto akcija.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније