Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Objavila: M.M ]

29. 10. 2019. 20:32 >> 23:03

MARKOVIĆ

Sačuvaćemo MA, Aerodromi najboljem investitoru

U mandatu ove Vlade, crnogorska ekonomija bilježi imponzantan rast, ocijenio je premijer Duško Marković. Predsjednik Vlade kazao je, u intervjuu za TVCG, da je za dvije i po godine nezaposlenost smanjena za 8 odsto. Marković je poručio da će država sačuvati Montenegro Erlajns, kao i da će Aerodromi Crne Gore dobiti najboljeg investitora.

“Mi smo pokrenuli opšti društveni dijalog kako bi stvorili pretpostavke za rast ekonomije i bolji životni standard”, kazao je Marković.

Premijer kaže da je, pored stopa rasta, poreski dug smanjen za preko 190 miliona eura u odnosu na 1. januar 2017.

Po osnovu reprograma poreskog duga, do septembra ove godine, naplaćeno je 58 miliona eura, a plan je da naredne godine naplatimo između 15 i 20 miliona eura, navodi premijer.

Dug lokalnih samouprava je smanjen za oko 11 miliona. Naplaćeno je i 260 miliona eura izvornih prihoda.

“Imamo oko 30.000 više radnih mjesta za ove tri godine”, kazao je Marković i dodao da je Crna Gora jedno veliko gradilište.

“Ima prostora za nove pomake, uradićemo sve da nijedan euro državnog novca ne ide u privatne džepove, nego mora završiti tamo gdje mu je mjesto, kako bi građani imali sve koristi od toga”, zaključio je Marković.

Za dvije i po godine 8% manje nezaposlenih 

Kritike da taj ekonomski rast ne doprinosi ozbiljnijem razvoju ekonomije, premijer doživljava kao apsurno nerazumljive.

“One su čak primitivne i bizarne”, ocijenio je Marković za TVCG i kao primjer naveo samo jedan statistički podatak. 

“Smanjili smo stopu nezaposlenosti za dvije i po godine za preko osam odsto”, kazao je Marković i dodao da su benefiti od rasta ekonomije ozbiljni.

Zbog političkih razloga, kako kaže, uspjesi Vlade se žele kompromitovati.

“Ovoj Vladi se ne želi uspjeh, svaki uspjeh Vlade se pokušava kompromitovati”, kazao je Marković i dodao da je ponosan na taj rezultat.
Cilj je kako kaže premijer da se što više mladih zapošljava u privatnom, a ne u državnom sektoru.

“Ja vjerujem da u Crnoj Gori ima sve više prilika za nova radna mjesta”, naveo je premijer i ponovio da je za dvije i po godine otvoreno 30.000 novih radnih mjesta.

Sezona traje od 1. januara do 31. decembra

Rezultati ovogodišnje turističke sezone su, kako smatra Marković, impresivni.

Prema posljednjim podacima u Crnoj Gori boravi 45 odsto gostiju više nego na isti dan prošle godine, kaže premijer. Prihodi su veći oko četiri odsto.

“Crna Gora više nije destinacija u koju se dolazi 15. jula, a odlazi 15. avgust”, poručio je i dodao da je Crna Gora turistička destinacija tokom cijele godine.

“Ova godina će biti bolja od prošlogodišnje, koja je bila rekordna”, naveo je Marković.

Premijer je, ipak, dodao da nema razvoja Crne Gore bez razvoja sjevera. Ski centri na sjeveru, čija je gradnja u toku, će kako objašnjava, imati veći potencijal ljeti.

“Infrastruktura u koju ulažemo će pomoći da spojimo ljetnju i zimsku sezonu”, kazao je premijer.

Tri projekta za ekonomsko državljastvo

Crna Gora je danas jedna od najprestižnijih investiocionih destinacija, kazao je Marković i naglasio da su već podnesena tri investiciona projekta za ekonomsko državljanstvo.

“Crna Gora će biti veliko gradilište u narednih desetak godina”, zaključio je premijer.

Aerodrome će dobiti najbolja kompanija

Govoreći o koncesiji za Aerodrome, Marković je kazao da je infrastruktura na nedopustivo niskom nivou i da se to pitanje moralo hitno riješiti.

Dodao je, ipak, da je zadovoljan upravljanjem u tim preduzećima.

“30. oktobra je prvo predstavljanje naših potencijala prvim zainteresovanim koncesionarima. Kao što znate rok je do 15. novembra. Kako sada stvari stoje imamo veliko interesovanje”, kazao je Marković i dodao da će postupak biti transparentan.

“Aerodrome će dobiti najbolja kompanija sa najvećim potencijalom”, zaključio je Marković.

Stav SD-a oko valorizacije Aerodroma, kako je naveo premijer, nije i neće poremetiti odnose u Vladi.

Država će sačuvati MA

Govoreći nacionalnom avio-prevozniku Montenegro erlajnsu, premijer je naveo da je Vlada obavezna da sačuva imovinu preduzeća, koje je 100% državno.

Premijer je podsjetio da je su dugovi MA 80 miliona eura i da ti dugovi ostaju obaveza Vlade. Država se, kako je poručio, ne odlučuje da ugasi MA, ili da uvede stečaj iz više razloga.

“Dobri ekonomisti kažu da je direktni doprinos MA crnogorskoj ekonomiji u finansijskom smislu između 100 i 150 miliona”, naveo je premijer.

On je istakao da se intenzivno radi na pripremi posebnog zakona, kojim će se omogućiti da se u roku od pet godina riješi pitanje duga MA.

“Vlada neće ugasiti MA, jer je on u interesu zaposlenih i stručnih ljudi koji tamo rade”, zaključio je premijer.

Marković je kazao da očekuje da dionica autoputa Podgorica - Mateševo bude završena do 30 septembra naredne godine.

Podmorski kabl od 15. novembra u naponu

Očekuje da, početkom naredne godine, projekat podmorskog kabla bude u punoj funkciji.

“Za 15. novembar je zakazano ozvaničenje puštanja u rad podmorskog kabla. On će 15. novembra biti u naponu i mislim da će taj trenutak obilježiti dvojica predsjednika”, kazao je Marković.

Kada je riječ o energiji, fokus Vlade će biti, kako kaže premijer, obnovljivi izvori energije.

“Pljevlja će za dvije godine biti čist grad”, naveo je Marković.

Zarade će rasti u skladu na realnim mogućnostima

Govoreći o povećanju plata, premijer je podsjetio da je sa prosvjetarima usaglašen rast plata, a potrebno je isto uraditi i sa sindikatima zdravstva.

Podsjetimo zaposleni u zdravstvu traže rast plata od 30 odsto.

“Ne želimo da sada povećamo plate, pa da ih iduće godine, ili kada prođu izbori, smanjujemo”, poručio je premijer i podsjetio da u Crnoj Gori nije bilo smanjena ni plata ni penzija.

Podsjetio je da je prosječna zarada u zdravstvu preko 600 eura, a u prosvjeti nešto više od 400 eura i da je to velika razlika. 

“Zarade će rasti u odnosu na realne izvore i mogućnosti”, poručio je premijer.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније