Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

19. 09. 2013. 16:25   >>  16:26

VLADA NAREDILA

Ministarstvo da izmiri dugove ŽICG

Vlada je zadužila Ministarstvo saobraćaja i pomorstva da u saradnji sa Željezničkom infrastrukturom Crne Gore uloži dodatne napore i izmiri obaveze preduzeća prema stranim kreditorima koje dospijevaju u ovoj godini, jer kompanija ne može to obezbijediti iz redovnog poslovanja.

U Informaciji o zahtjevu ŽICG za preuzimanje duga po međunarodnim kreditima, za koje je Vlada izdala garancije, navodi se da je ta kompanija 22. avgusta obavijestila Ministarstvo finansija da iz sredstava redovnog poslovanja ne može da obezbijedi redovno izmirivanje obaveza koje dospijevaju u ovoj i narednim godinama, imajući u vidu da je grejs period po naznačenim zajmovima istekao.

"Zadužuje se Ministarstvo saobraćaja i pomorstva da u saradnji sa ŽICG uloži dodatne napore i izmiri obaveze koje dospijevaju u tekućoj godini prema stranim kreditorima", navodi se u Informaciji koju je Vlada danas razmatrala.

Vlada je zadužila Ministarstvo i da razmotri ekonomsko-finansijsku situaciju u toj kompaniji i ukoliko ocijeni da je potrebno predloži nadležnim institucijama Program finansijskog restrukturiranja ŽICG, koji bi obuhvatio i preuzimanje dugova za koje je izdata državna garancija.

ŽICG je, nakon 2009. godine, u cilju omogućavanja nesmetane realizacije infrastrukturnih projekata i stavaranja uslova za povećanje bezbjednosti i nesmetano organizovanje željezničkog saobraćaja, ugovorila kreditne aranžmane za koje je Vlada izdala garancije.

Evropska investiciona banka (EIB) je za modernizacija željezničke infrastrukture obezbijedila sedam miliona eura, a Češka eksportna za završetak pruge Nikšić-Podgorica pet miliona eura.

Evropska banka za obnovu i razvoj izdala je kredite u iznosu od 14 miliona eura i 15 miliona eura.

"Na dan 1. septembar ugovoreni iznos garancija je 41 milion EUR od čega je, prema podacima ŽICG, angažovano oko 19,1 miliona eura", dodaje se u Informaciji.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније