Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Mina Business, Objavila: R.P. ]

02. 11. 2019. 11:45   >>  11:40

SIRARA

Uz podršku IPARD-a postali lider na tržištu

Danilovgradska fabrika Monte Bianco, koja pored mocarele, sa kojom je startovala proizvodnju 2011. godine, danas u ponudi ima preko 20 različitih proizvoda, je uz podršku IPARD-a postala lider na tržištu, saopštili su njeni predstavnici.

Izvršni direktor kompanije Dejan Radović, kazao je da je IPARD najbolji potez koji su Evropska unija (EU) i Ministarstvo poljoprivrede mogli da naprave za crnogorske poljoprivrednike.

"IPARD nam donosi razne koristi, i pomoći će nam da sjutra, kada pristupimo EU, dobijemo isti tretman kao i ostali brendovi iz svijeta", rekao je Radović.

Iz Ministarstva su saopštili da je priča o sirari Monte Bianco prva objavljena na veb stranici Delegacije EU u Crnoj Gori, koja će nastaviti da objavljuje uspješna iskustva korisnika IPARD programa.

Radović je podsjetio da je tokom osam godina broj radnika porastao sa pet na 20.

"Na početku smo sarađivali samo sa jednim farmerom, a danas mlijeko otkupljujemo od desetina crnogorskih farmera. Dnevno smo obrađivali od 500 do hiljadu litara mlijeka, da bi sada taj kapacitet bio deset puta veći", dodao je Radović.

Fabrika je do sada dva puta koristila podršku EU i Vlade kroz IPARD. Novac su ulagali u proširenje kapaciteta i nabavku vozila i mašina.

"Naša prerada je porasla 40 do 50 odsto, što znači da smo proširili kapacitete i zahvatili veći dio tržišta. Ovo nam daje vjetar u leđa da planiramo izlazak na neka nova tržišta. Dobijate i ono što je bitno iz socijalnog aspekta, a to je povećanje broja radnika i rast njihovih plata", poručio je Radović.

Fabrika, pored mocarele, proizvodi polutvrde i planinske sireve, one u ulju i sa različitim dodacima, kao što su paprika, bilje ili orasi.

Danilovgradska sirara jedna je od 680 korisnika IPARD like grantova i IPARD programa u Crnoj Gori.

Do sada, više od devet miliona EUR crnogroski poljoprivrednici su dobili kroz IPARD like grantove, a mnogo veća podrška dolazi kroz IPARD program, 87 miliona eura.

Ambasador EU u Crnoj Gori, Aivo Orav, vjeruje da crnogorska poljoprivreda može dalje da se razvija i doprinese oživljavanju ruralnih područja.

"Uzimajući u obzir klimu i prirodne uslove, postoje vrlo dobre mogućnosti koje bi crnogorski poljoprivrednici trebalo da iskoriste. Zato ih snažno ohrabrujem da se prijave za IPARD", rekao je Orav.

U toku je drugi IPARD poziv za takozvanu Mjeru 3, putem koje će poljoprivrednicima biti obezbijeđeno 15 miliona eura bespovratne pomoći. Poziv je otvoren do 20. decembra.

Predstavnica Delegacije EU u Crnoj Gori Nadia Kjučukova, nada se da će dobiti kvalitetne prijave, koje se mogu ugovoriti i pretvoriti u održive poljoprivredne projekte.

"Budžet je zaista veliki, 15 miliona EUR i treba ih iskoristiti za unapređenje prerađivačkih kapaciteta i usklađivanje sa pravilima EU o bezbjednosti hrane, što može otvoriti mogućnosti za izvoz", zaključila je Kjučukova.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније