Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

19. 09. 2013. 17:57   >>  17:57 1

NE ODUSTAJU

Vlada: Smanjenje plata ostaje na snazi

Zaključci Vlade o usklađivanju visina zarada u javnim ustanovama i preduzećima u kojima država ima većinsko vlasništvo i dalje su na snazi, poručuju iz Vlade i dodaju da će insistirati na dosljednoj primjeni tih mjera.

 

Podsjetimo ranijim zaključcima Vlade predviđeno je da izvršni direktori javnih ustanova i preduzeća u kojim država ima većinsko vlasništvo od 15. juna svoje zarade ograniče na najviše 974 eura (dvije prosječne zarade u državi), kao i da zarade nižih rukovodilaca ograniče na 730 eura (jednu i po prosječnu zaradu).

Zaključcima je definisano da ona preduzeća gdje je država jedini vlasnik višak prihoda nad rashodima u iznosu do 70 odsto prebace u državni budžet. Preduzeća i javne ustanove u kojima država ima manje udio u vlasništvu moraju uplaćivati iznos dobiti u državnu kasu proporcionalno udjelu vlasništva.

"Suprotno određenim medijskim navodima, naglašavamo da su zaključci Vlade Crne Gore sa sjednice od 25. aprila 2012. godine o usklađivanju visina zarada u javnim ustanovama i preduzećima u kojima država ima većinsko vlasništvo i dalje na snazi, kao i da Vlada očekuje njihovu punu primjenu", saopšteno je iz Vlade.

Navode da će izvršna vlast insistirati na dosljednoj primjeni navedenih zaključaka sve do stupanja na snagu zakona o zaradama u javnom sektoru, čija je priprema u toku.

"Tim zakonom će ovo pitanje biti sistemski regulisano u cilju obezbjeđivanja ravnopravnog i na zaslugama zasnovanog utvrđivanja ličnih primanja zaposlenih u javnom sektoru. Insistirajući na daljem jačanju fiskalne discipline, a u cilju održivog sistema zarada, Vlada je inicirala izmjenu regulatornog okvira koji definiše zarade u javnom sektoru, u pravcu definisanja načina utvrđivanja zarada za sve zaposlene u javnom sektoru koji će biti uslovljen trendom ekonomskih i fiskalnih parametara", saopšteno je iz Vlade.

Podsjećaju da će odredbama ovog zakona, čiji glavni cilj će biti unificiranje načina obračuna zarada za obavljanje istih poslova, biti obuhvaćena i preduzeća u većinskom vlasništvu države.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније