Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Izvor: Dnevne novine ]

06. 11. 2019. 06:40 >> 06:40
3

U REGIONU

Crnogorska industrija plaća najjeftiniju struju

Najnižu cijenu električne energije industrijski potrošači u regionu prošle godine su plaćali u Crnoj Gori i iznosila je 5,36 centi po kilovatsatu, dok je najviša industrijska cijena u regionu, od 7,59 centi, zabilježena u Sjevernoj Makedoniji, navodi se u Godišnjem izvještaju Agencije za saradnju energetskih regulatora ACER, pišu Dnevne novine.

 

Izvještaj o rezultatima praćenja internih tržišta električne energije i prirodnog gasa u prošloj godini, odnosi se na članice Evropske unije, a u određenom dijelu i za ugovorne strane Energetske zajednice EZ među kojima je i Crna Gora.

“Trend rasta cijene električne energije za domaćinstva u ugovornim stranama EZ nastavljen je i u 2018. godini, dok je nakon višegodišnjeg smanjenja, cijena za industriju počela da se povećava”, istaknuto je u izvještaju.

Kako se navodi u podacima za 2017. godinu, cijena struje za industrijske potrošače je u većini ugovornih članica EZ smanjivana od 2013. do 2017. godine 19 odsto, sa 6,5 centi po kilovatsatu na 5,2 centa. Ipak, prošle godine je uslijedilo uvećanje.

“Najveći rast na nivou godine, od 17 odsto, primijećen je u Sjevernoj Makedoniji, gdje je električna energija poskupjela sa 6,46 centi u 2017. godini na 7,59 centi u prošloj”, konstatovano je u izvještaju.

Sjeverna Makedonija je na taj način pretekla Srbiju, lidera iz 2017.

Cijena električne energije u ugovornim stranama EZ bila je prošle godine u prosjeku oko 60 odsto prosječne cijene za iste potrošače u članicama EU, što je promjena u odnosu na 2017, kada je iznosila oko 50 odsto.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније