Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Mina, Objavila: J.B.Č. ]

06. 11. 2019. 11:36   >>  13:21

PKCG

Veći prihod preduzeća u Danilovgradu

Preduzeća u Danilovgradu iskazala su u prošloj godini ukupan prihod od 173,9 miliona eura, 10,5 odsto veći u odnosu na prošlu godinu, saopštio je predsjednik Privredne komore (PKCG), Vlastimir Golubović na sastanku sa predsjednicom Opštine Danilovgrad, Zoricom Kovačević.

Golubović je, predstavljajući rezultate analize poslovanja privrednih subjekata koju je PKCG uradila za sve crnogorske opštine, kazao da su preduzeća prošle godine zapošljavala ukupno 2,16 hiljada osoba, 10,5 odsto više nego 2017.

"Podaci Poreske uprave (PU) pokazuju da je završne račune za prošlu godinu u Opštini Danilovgrad predalo 348 privrednih subjekta, što je 32,3 odsto više nego prošle", saopšteno je iz PKCG.

Najveći broj preduzeća u Danilovgradu registrovan je za poslove trgovine 31,3 odsto, prerađivačke industrije 16,7 odsto i građevinarstva 14,7 odsto.

"Čestitam na svim aktivnostima kojima ste unaprijedili poslovni ambijent u Danilovgradu i zahvaljujem na podršci koju pružate Komori. Raduje što u Danilovgradu posluje više preduzeća nego prethodne godine, ali ujedno ukazujemo da je njih 178 prijavilo samo jednog zaposlenog, što je moguć pokazatelj poslovanja u sivoj zoni", rekao je Golubović.

On je objasnio da posjeta Danilovgradu predstavlja dio programskih aktivnosti Privredne komore u cilju razvijanja institucionalnog partnerstva sa donosiocima odluka na lokalnom nivou.

Golubović je prezentovao aktivnosti asocijacije na unapređenju regulatornog okvira, promociji privrede kroz organizaciju predstavljanja na sajmovima u okruženju i projekte Dobro iz Crne Gore, Kupujmo domaće i Domaći ukusi.

On je apostrofirao značaj arbitraže za brže i efikasnije rješavanje privrednih sporova, te pozvao Opštinu Danilovgrad da u ugovore koje sklapa uključi arbitražnu klauzulu.

Golubović je istakao i ulogu Komore u reformi sistema obrazovanja, posebno u afirmaciji dualnog, te upoznao sa brojnim edukativnim aktivnostima asocijacije i projektima koje realizuje.

"U svim ovim oblastima postoji prostor za jačanje saradnje sa lokalnom samoupravom Danilovgrada", naveo je Golubović.

Kovačević je kazala da Opština teži da privuče što više kvalitetnih investitora, čemu doprinosi snižavanje, odnosno ukidanje pojedinih taksi i niske stope poreza na nepokretnosti.

"Želimo da obezbijedimo najbolje uslove kako bi investitori poslovali na području Danilovgrada. Naša opština ima odličnu perspektivu razvoja", saopštila je Kovačević, navodeći da se krupne investicije planiraju ili realizuju na Slapu i Glavi Zete, kolektoru, objektu kompanije Voli, kao i saobraćajnoj infrastrukturi.

Prema njenim riječima, izazovi sa kojima se suočavaju su deficit radne snage i borba protiv sive ekonomije.

"Borba protiv sive ekonomije je za nas na prvom mjestu. Može da se doprinese smanjenju sive ekonomije snižavanjem taksi, poreza i doprinosa, ali smatram da su za to presudne rigorozne kontrole nadležnih inspekcija", kazala je Kovačević.

Za Opštinu predstavlja problem i naplata poreza u slučajevima kada vlasništvo nad imovinom nije prevedeno sa preminulih osoba. Kovačević se zato zalaže za unapređenje zakonskog rješenja kako bi se ubrzali ostavinski postupci, te time jasno identifikovali poreski obveznici. Na tom poslu očekuje snažnu podršku Privredne komore.

Tokom sastanka su prezentovane aktivnosti Danilovgrada na procesu sertifikacije opštine po BFC standardu namijenjenom opštinama sa povoljnim poslovnim ambijentom.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније