Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

06. 11. 2019. 13:08 >> 13:09

HERCEG NOVI

Odobrena četiri projekta vrijedna 7 miliona

Opštini Herceg Novi odobrena su četiri projekta u okviru Drugog poziva Interreg IPA programa prekogranične saradnje Hrvatska - Bosna i Hercegovina - Crna Gora.

Nosilac tri projekta je Opština, koja je za bespovratna sredstva aplicirala preko Kancelarije za međunarodnu saradnju, a na jednom je partner Agencija za izgradnju i razvoj Herceg Novog.

Ukupna vrijednost navedenih projekata je 6.767.406,96 eura, a samo za Herceg Novi 1.692.713,51 eura, saopštila je na današnjoj konferenciji za novinare šefica Kancelarije za međunarodnu saradnju Simonida Kordić.

„Izvanredan uspjeh je postignut, i na nivou Crne Gore, a rekla bih i na nivou regiona“, kazala je Kordić, ističući da ukupna vrijednost projekata prevazilazi do sada postignute rezultate u ovoj oblasti.

Opština Herceg Novi je jedina lokalna samouprava koja je vodeći partner na nekom od projekata u Crnoj Gori i ovo je najveći broj projekata odobrenih jednom subjektu u našoj zemlji na ovakvim programima, rekla je Kordić. Objasnila je da je na trilaterali Hrvatska - Bosna i Hercegovina - Crna Gora bio prijavljen ukupno 161 projekat, od toga je odobreno 30, među kojima su čak četiri za Herceg Novi.

Dva projekta su prvoplasirana na svojoj tematskoj osi - „Flood&Fire“ na kojem je Opština vodeći partner i „Wood Key“. Pored toga, Herceg Novom je odobren projekat „Fortitude“, koji je nastavak projekta „Fortress ReInvented“, kao i projekat „Ćiro II“ na kojem je partner Agencija za izgradnju i razvoj, a podršku u pripremi aplikacije pružila je Kancelarija za međunarodnu saradnju.

Vozilo Službi zaštite i spasavanja, toplifikacija Sportskog centra, oprema za Forte Mare, bike staza trasom stare pruge

„Flood&Fire“ je projekat koji se tiče unaprijeđenja sistema zaštite od poplava u prekograničnom području Herceg Novog, Trebinja i Konavala. Između ostalog, kroz ovaj projekat će biti nabavljeno visoko-sofisticirano vatrogasno vozilo i druga oprema za potrebe gradske Službe zaštite i spasavanja, što će značajno unaprijediti rad. Projektna sredstva namijenjena Opštini Herceg Novi iznose 502.289 eura, dok je ukupna vrijednost projekta 2.030.933 eura.

Projekat „Wood Key“ promoviše upotrebu obnovljivih izvora energije, odnosno korišćenje ovih izvora za grijanje javnih objekata. Tokom realizacije projekta biće urađen kompletan sistem toplifikacije sportske dvorane u Igalu, pored toga biće održane radionice o energetskoj efikasnosti i obnovljivim izvorima energije. Ukupan budžet ovog projekta je 1.157.451,69 eura, od čega Opštini Herceg Novi pripada 200.177,58 eura.

„Fortitude“ je projekat usmjeren ka očuvanju i valorizaciji kulturno-istorijskog nasljeđa, prevashodno fortifikacionih objekata u gradovima partnerima, kao i diversifikaciju turističke ponude. U slučaju Herceg Novog, na tvrđavi Forte Mare će biti postavljena: mobilna bina, mobilno gledalište, mobilno platno, 3D projektor, moderni audio sistem, scensko osvjetljenje sa pametnom rasvjetom.

Takođe, biće uređen i opremljen izložbeni prostor sa odgovarajućim rekvizitima, kao i otvorena moderna suvenirnica. Ukupna vrijednost projekta „Fortitude“ je 1.651.150,80 eura, od čega je za Opštinu Herceg Novi opredijeljeno 374.109,40 eura.

Agencija za izgradnju i razvoj Herceg Novog partner je ne projektu „Ćiro II“, kroz koji će imati priliku da uredi, obilježi i opremi biciklističke staze na potezu od Zelenike do Sutorine, trasom stare željezničke pruge. Projekat je vrijedan 1 927 871,46, a za našu opštinu opredijeljeno je 616 137,53 eura.

„Riječ je o veoma vrijednim sadržajima koji su već dugo potrebni Herceg Novom i koje je bilo teško nabaviti iz redovnih budžetskih sredstava, ali sa ovim doprinosom od 1,7 miliona eura, što je oko 15% našeg prosječnog budžeta, i ove stvari će biti moguće“, kazala je Kordić predstavljajući odobrene projekte.

Ona je dodala da Opština Herceg Novi ima i još jedan projekat, „Solar“ koji je trenutno prvi ispod crte. U ovoj fazi radi se revizija budžeta na svim odobrenim projektima, i ako se nakon nje pojave neraspoređena sredstva ona se usmjeravaju na projekte koji nisu prošli. Kako je ovaj projekat prvi sledeći na listi, još uvijek je otvorena mogućnosti da i on bude odobren. Projektom „Solar“ predviđeno je osvjetljavanje zidina Kanli Kule kroz održive izvore energije.

Izražavajući zadovoljstvo i ponos zbog ostvarenog uspjeha, Kordić se zahvalila saradnicima iz Kancelarije za međunarodnu saradnju koji su učestvovali u pripremi projekata: Emiliji Knežević, Ivanu Otoviću i Aleksandri Petronijević.

Rad na pripremi projekata trajao je cijelu proteklu godinu, a neki su pripremljeni i prije raspisivanja samog poziva. Uspjeh nije slučajan, već rezultat dobro postavljenih projekata, sa dobrim partnerima, ali i reputacije koju je Opština Herceg Novi stekla.

„Projekti koje smo do sada implementirali išli su besprekorno, a to su stvari koje se gledaju, pomoću te reputacije uspjeli smo da obezbijedimo kvalitetna partnerstva i kvalitetnu poziciju kada su naši projekti ocjenjivani“, ispričala je Kordić, dodajući da ovo predstavlja lični i profesionalni uspjeh svih članova tima.

Rezultati Drugog poziva Intereg IPA programa prekogranične saradnje Hrvatska-Bosna i Hercegovina-Crna Gora su veliki podstrek za dalji rad Kancelarije za međunarodnu saradnju, naročito u oblasti pripreme i sprovođenja EU projekata, zaključila je Kordić. Uslijediće potpisivanje ugovora sa Zajedničkim sekretarijatom koji je upravljačko tijelo Evropske unije, a naredne godine se ulazi u implementaciju koja će trajati dvije do tri godine, u zavisnosti od projektom datih rokova.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније