Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Objavio: I. P. ]

06. 11. 2019. 14:17 >> 14:17
1

MANS SAOPŠTIO

"Devastaciju Tare ne vide samo Burić, MORT i CRBC"

Devastaciju rijeke Tare izgleda da ne vide samo izvođač radova CRBC, Ministarstvo održivog razvoja i turizma i hidrolog Mihailo Burić, ocijenjeno je iz Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS).

 

Da Tara teče regulisanim tokom, jer su nakon suše uslijedile padavine, rekao je za Pobjedu profesor Mihailo Burić

"Ocjena Burića da se radi samo o zamućenju rijeke, a ne o posljedicama gradnje autoputa, kosi se sa zdravim razumom u šta se mogu uvjeriti svi koji su vidjeli Taru nakon što su građevinske mašine ušle u njeno korito. Drugačiju ocjenu nijesmo ni mogli očekivati od eksperta kojeg je kineska kompanija CRBC platila da uradi Predlog mjera remedijacije i program praćenja stanja životne sredine na rijeci Tari, a najavljuje da će da radi novi plan monitoringa i remedijacije prostora", saopštio je Dejan Milovac iz MANS-a.

Burić, kako kaže, "ne dijeli stavove kao nezavisni ekspert, već neko ko je radio za CRBC".

"Da je Tara devastirana potvrdila je Misija UNESCO-a, Evropska komisija u izvještaju za Crnu Goru, međunarodni eksperti i to jedino ne vide Burić, CRBC i MORT. Burić je za Pobjedu kazao da se radi o privremenim uticajima zamućenja i da Tara neće trpjeti posljedice gradnje autoputa, jer zbog suše i niskog vodostaja u rijeci nije bilo živog svijeta, a ne zbog gradilišta", rekao je Milovac.

Podsjeća da se MANS posljednje dvije godine detaljno bavi izgradnjom auto-puta, koji je najveća investicija u istoriji Crne Gore i projekat koji ima nezabilježen uticaj na životnu sredinu.

"Početkom prošle sedmice crnogorska javnost je imala priliku da se uvjeri da se, godinu nakon prvih objavljenih snimaka, u korito rijeke Tare i dalje nesmetano odlažu tone građevinskog otpada, koji nastaje iskopavanjem tunela, i to uprkos preporukama Evropskog parlamenta, Evropske komisije i UNESCO-a", ističe Milovac.

Podsjećamo i da nakon četiri godine od početka gradnje auto-puta građani nemaju najbitnije informacije o ovom projektu, jer je sve proglašeno tajnom.

"Tajni su, između ostalog, rezultati rada inspekcije, tako da se ne zna ko je odgovoran za devastaciju Tare i ko je u Ministarstvu održivog razvoja i turizma prećutao devastaciju", kazao je on.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније