Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

20. 09. 2013. 12:24   >>  12:45

ZBOG ODLUKE VLADE

Advokati spremni i na štrajk

Izuzimanjem iz sistema paušalnog oporezivanja veliki broj advokata u Crnoj Gori bio bi doveden u nezavidan položaj, upozorio je predsjednik Advokatske komore Zdravko Begović, navodeći da će u slučaju neprihvatanja njihovih predloga advokati biti spremni i na štrajk.

Vlada je, na sjednici održanoj u četvrtak, usvojila nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak fizičkih lica, kojim se onemogućava paušalno oporezivanje fizičkih lica među koja spadaju i advokati.

 „U tim izmjenama zakona mi smo vidjeli da se briše takozvana paušalna kategorija poreznih obveznika. U našoj Komori većina advokata koji imaju mali obim posla i koji jedva opstaju, tom odlukom su veoma pogođeni“, rekao je Begović agenciji MINA.

Kako je naveo, imajući sve to u vidu Skupština Advokatske komore smatrala je da treba da još jednom razgovarati sa ministrom finansija i nadležnim organima i prenijeti im sve zaključke sa zahtjevom da se zadrži paušalan način oporezivanja i da se cenzus poveća na 40 ili 50 hiljada.

„Na skupštini je odlučeno da ako Vlada ne prihvati takve naše predloge i saradnju da smo mi spremni na radikalne mjere pa čak i veliki broj advokata misli da treba stupiti u neki štrajk, što po mom mišljenju još nije opravdano“, poručio je Begović.

On je dodao da advokatima teško pada izmjena zakona i da će mnogi biti dovedeni na ivicu egzistencije.

»Budite sigurni da ćemo na nekoj od vanrednih sjednica, definisati naš položaj i zauzeti stav u pogledu radikalnog odnosa prema stavu Vlade u vezi paušalnog oporezivanja“, zaključio je on.

Prema Begovićevim riječima, u državama regiona ne samo da nije ukinuta ta ketegorija paušalnog oporezivanja, šta više cenzus je tamo povećan na 30 i 40 hiljada a kod nas je, kao je naveo, on iznosio 18 hiljada.

Begović je kazao da u zemljama Evropske unije taj cenzus iznosi 50 hiljada kao i da postoje kategorije paušalnog oporezivanja poreskih obveznika.

On je rekao da je u Advokatsku komoru zadnjih pet godina primljeno više od 250 mladih advokata, odnosno diplomiranih pravnika koji gotovo da nijesu imali izbora.

“U Komori smo napravli dobar potez i rasteretili Vladu, omogućivši da se zaposli 250 mladih. Time smo, s druge strane, došli do situacije da oni koji su već bili naši članovi, smanjuju posao i dolaze u nezavidnu poziciju“, pojasnio je on.

(Mina)

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније