Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Objavila M.L.B.

09. 11. 2019. 07:18   >>  07:17 11

SEKULIĆ VJERUJE

Struja neće poskupiti naredne godine

Ministarka ekonomije Dragica Sekulić kazala je da vjeruje da naredne godine neće doći do poskupljenja električne energije.

"Sagledavajući stanje na berzi električne energije i stabilnost elektroenergetskog sistema Crne Gore ne očekijemo u narednoj godini promjenu cijena električne energije. Vjerujemo da će ona ostati na stabilnom nivou kao i u ovoj godini", kazala je Sekulić u emisiji Živa istina na Javnom servisu.

Vlada Crne Gore, kako kaže, nema procjenu koliko će državu koštati raskid sedam ugovora za gradnju malih hidroelektrana. Ona je istakla da to sigurno neće biti milionski iznosi.

Ministarstvo ekonomije pokrenulo je proceduru sporazumnog raskida ugovora sa investitorima, koji su trebalo da grade sedam malih hidroelektrana.

Podsjećamo, Vlada Crne Gore je ranije objavila da raskida nekoliko ugovora za gradnju malih hidroelektrana u nekoliko opština, te da će rijeke Bistrica u Bijelom Polju, tri rijeke u Plavu, kao i Bukovica u Šavniku i Trepačka rijeka u Andrijevici biti zaštićene.

Sekulić je u emisji “Živa istina”, na Javnom servisu, navela da u Vladi nijesu pravili projekciju koliko bi raskid ugovora sa sedam kompanija koštao državu.

“Moramo prvo da vidimo sa vještacima dokle se stiglo. Sigurna sam da oni koji nemaju građevinsku dozvolu, a mislim da je više od pola onih o kojim razgovaramo bez građevinske dozvole, oni nisu mogli da imaju legitimna očekivanja bilo kakve vrste”, navela je Sekulić.

Zbog toga što nijesu imali građevinsku dozvolu, kako dodaje Sekulić, nijesu ni počeli da grade.

“U Bistrici nema građevinske dozvole, u Plavu na dvije lokacije nema građevinske dozvole. Građevinske dozvole ima u Bukovici, ali je i ona u procesu razmatranja. Tako da ne očekujem da to budu milionski iznosi u pitanju”, kazala je Sekulić.

Poručila je i da odštetu od 30 miliona niko ne može da očekuje. “Ako to neko očekuje onda ćemo ići na sud”, poručila je Sekulić.

Ministarka je u emisiji “Živa istina”, poručila da na Vladu ne utiče to što se izgradnjom malih HE bavi sin predsjednika države Mila Đukanovića, Blažo Đukanović.

“Nekoliko puta se dešavalo da se na Vladi nađu materijali, a da niko ne obrati pažnju na ime firme ili vlasnika firme. Gledamo zakonitost, gledamo benefite za državu, a imena i prezimena nijesmo uzimali u obzir”, zaključila je Sekulić.

Trgovci ne najavljuju otpuštanja

Trgovci, za sada, ne najavljuju otpuštanja radnika zbog neradne nedjelje, kazala je ministarka ekonomije Dragica Sekulić u emisiji "Živa istina". Ona je poručila da Vlada neće odustati od izmjena zakona, koje se primjenjuju od 20. oktobra.

“Ne očekujemo otpuštanje radnika, nemamo za sada takvih najava”, kazala je Sekulić i dodala da očekuje da profit u trgovini bude raspodijeljen na šest radnih dana.

Sekulić je poručila da Vlada neće odustati od opredjeljenja da nedjelja bude neradna za trgovinu.

“Ako Ustavni sud definiše da je ovo neustavno, svi ćemo morati tome da se prilagodimo”, poručila je Sekulić.

Ona je navela da je izmjenama zakona 37 hiljada radnika dobilo sigurno slobodan dan. “Neradna nedjelja je jedna od svijetlih tačaka ove Vlade i Ministarstva ekonomije ”, poručila je Sekulić.

U ovom trenutku, kako dodaje, analize pokazuju da neće biti potrebno da se zakon mijenja. “Nijedan zakon nije sveto pismo, ako za tim bude potrebe zakon ćemo prilagoditi u narednom periodu”, poručila je Sekulić.

Ona je navela da trgovci najviše primjedbi imaju na benzinske pumpe, koje sada prodaju i prehrambene proizvode.

Među onima, koji su najglasniji u kritikama neradne nedjelje je, kako navodi ministarka, Delta siti.

Rekonstrukcija TE po navišim standardima

Ministarka Sekulić kazala je i da ekološkom rekonstrucijom Termoelektrana u Pljavljima mora da zadovolji sve standarde, kao pri izgradnji nove, te da će emisija štetnih gasova biti kontrolisana.

Komisija Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) izabrala je konzorcijum Dec International-Bemax-BB Solar-Permonte za izvođenje radova na ekonološkoj rekonstrukciji prvog bloka Termoelektrane Pljevlja.

Projekat ekološke rekonstrukcije trebalo bi da bude realizovan do 2021. i omogućiće nastavak rada tog kompleksa u narednih 20 do 30 godina.

Пратите нас на

Коментари11

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније