Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ TVCG; Objavila: J.B.Č. ]

10. 11. 2019. 19:59   >>  21:10

U NAREDNOJ GODINI

EBRD: Prognoziran rast CG privrede oko 3%

Rast crnogorske privrede u narednoj godini prognoziran je na oko 3 odsto, kazala je za Televiziju Crne Gore generalna direktorica Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) Šarlot Rua. Ističe da je Crna Gora do sada odgovorno koristila sredstva Banke, a brojni projekti i savjetodavni programi, crnogorsku privredu približavaju Evropskoj uniji. Kada je riječ o sivoj ekonimiji, napretka, kaže, ima, ali ističe i da može bolje. Predstojeći Investicioni samit u Londonu biće prilika i za nove aranžmane sa Crnom Gorom, najavljuje generalna direktorica EBRD-a.

Evropska banka za obnovu i razvoj u Crnoj Gori do sada je investirala 578 miliona eura u više od 50 projekata, čija je ukupna vrijednost više od milijardu eura, kaže za Televiziju Crne Gore generalna direktorica EBRD-a za centralnu i jugoistočnu Evropu Šarlot Rua. A da li smo ta sredstva odgovorno koristili?

"Apsolutno. Blisko sarađujemo sa Agencijama kojima smo dali kredite i projekti dobro napreduju. Riječ je o izgradnji puteva, luka, željeznice. Naši klijenti su i privatne kompanije i banke i veoma smo zadovoljni načinom na koji klijenti u Crnoj Gori rade", kazala je Rua.

Ukupne investicije EBRD-a, po glavi stanovnika, kada se posmatra region, najveće su upravo u Crnoj Gori, i banka je spremna da pomogne i unaprijedi investicionu klimu.

Na pitanje da li je ta saradnja približila Crnu Goru Evropskoj uniji, pošto težimo da gradimo ekonomiju blisku onoj koju traži Brisel, Rua je izričita, "da, definitivno".

"Naši projekti kao i savjetodavni programi približavaju crnogorsku privredu Evropskoj uniji i to na više načina. Uz pomoć naših investicija izgrađena je infrastruktura, privrede se povezuju, ulaže se u razvoj luka i energetsku povezanost. Uz to, kompanije usvajaju poslovne standarde kako bi mogle da izvoze svoje proizvode na evropsko tržište ili zadovolje nivo usluga koje očekuju turisti kada dođu u Crnu Goru. S druge strane, imamo savjet gdje zajedno sa privatnim sektorom i Vladom nastojimo da prevaziđemo poslovne barijere radi izlaska na evropsko tržište", kazala je Rua.

Evropska banka često naglašava nelojalnu konkurenciju i sivu ekonomiju kao ključne probleme crnogorske privrede. Rua kaže da je Crna Gora na tom polju postigla određeni napredak.

"Ima napretka, ali može da se uradi i više. Siva ekonomija nije više tako izražen problem kao što je bila ranije, povećava se broj kompanija koje tačno prijavljuju svoje poslovne rezultate", kazala je.

Na pitanje, Kakve su projekcije Evropske banke o rastu crnogorske privrede i BDP-u, generalna direktorica EBRD-a za Centralnu i Jugoistočnu Evropu odgovara: "Upravo smo revidirali naše prognoze za 2019. i projekcija rasta je 2,8 odsto, a u 2020-oj bliže 3 odsto. Ali to su prognoze, vidjećemo šta će se dešavati u stvarnosti".

Najveću razvojnu šansu Crne Gore, Rueva vidi u turizmu, ali i proizvodnji hrane i vina. Važno je ističe, pospješiti sopstvenu proizvodnju i što manje se oslanjati na uvoz iz susjednih zemalja. Ulaganje u obnovljive izvore energije smatra još jednom mogućnošću za razvoj. Biće to i jedna od važnih tema na Investicionom samitu zemalja Zapadnog Balkana u februaru u Londonu.

Na pitanje, da li je realno očekivati Nove aranžmane sa Crnom Gorom, kaže da je u toku nekoliko pregovora sa crnogorskim klijentima.

"Ne mogu da otkrivam šta ćemo tom prilikom i potpisati, ali biće određenih dogovora. Cilj samita je da poveća prekograničnu saradnju, kao i saradnju privatnog i javnog sektora. Trenutno radimo na agendi samita", kazala je Rua.

Ističe da će važna tema biti razvoj regionalnog turizma, putne infrastrukture i unapređenje regionalne trgovine i robne razmjene.

Snežana Mirković, TVCG

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније