Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Objavila M.L.B.

11. 11. 2019. 07:41   >>  07:40

U CG

Uz podršku Kineza gradiće elektrane na kinetički pogon

Podgorička kompanija World vision corp (WVC) namjerava da, prema riječima jednog njenih od osnivača i suvlasnika, Sretena Đuretića, u Crnoj Gori izgradi prve elektrane na kinetički pogon, uz strateškog partnera China Rainbow International Investment (CRIIC).

Đuretić je poručio da ta kompanija s jedne strane raspolaže tehnologijom, a sa druge sposobnim partnerom kineskom državnom firmom China Rainbow International Investment (CRIIC), spremnom da u Crnoj Gori investira i u elektrane snage veće od 100 megavati (MW).

Đuretić je saopštio Pobjedi da je kinetička energija najjeftinija i najzelenija energija, kao i da će ta kompanija predložiti Vladi da ti energetski objekti na kinetički pogon uđu u zakon o zelenoj energiji.

Đuretić je naveo da je kompanija World vision corp u saradnji sa svojim strateškim partnerom za Evropu kineskom kompanijom CRIIC, već više od četiri godine pratila razvoj projekta takozvane kinetičke energije njemačko-švajcarskog holdinga Save the Planet, i sada je nosilac projekta, a uskoro i licencirani partner za teritoriju Crnu Gore i Srbije.

“Kada je to sve počelo, malobrojni su oni koji su bili spremni da se izbore sa svim predrasudama i realnim preprekama koje su prije svega dolazile od interesnih grupa kojima nije bilo pogodno da se ova najzelenija i najjeftinija energija utemelji na tržištu uvijek neophodne i deficitarne energetike. Razlog je veoma jasan i leži u velikoj isplativosti ove tehnologije u odnosu na sve ostale”, kazao je Đuretić.

Prema njegovim riječima, vrijeme povrata te investicije je mnogo brže nego u slučajevima elektrana na druge vidove energije.

“Cijena proizvodnje je u periodu otplate investicije manja od tri centa za jedan kilovat (kW), sa vremenom otplate investicije od svega nešto više od pet godina”, rekao je Đuretić.

On je naveo da ti projekti i tehnologija ne zahtijevaju nikakve koncesije, niti subvencije za zelenu energiju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније