Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Mina; Objavila: M.M ]

12. 11. 2019. 15:34 >> 19:56

ŠEHOVIĆ

Vlada na narednoj sjednici o povećanju plata u prosvjeti

Vlada bi na narednoj sjednici trebalo da prihvati sporazum Ministarstva i Sindikata prosvjete kojim je usaglašeno da plata zaposlenima u toj oblasti do početka 2021. godine bude kumulativno uvećana za oko 14 odsto, rekao je resorni ministar Damir Šehović.

Skupštinski Odbor za prosvjetu, nauku, kulturu i sport obavio je danas konsultativno saslušanje na temu socio-ekonomskog statusa prosvjetnih radnika u Crnoj Gori, gdje su na pitanja poslanika odgovarali Šehović i ministar finansija Darko Radunović.

Inicijativu za konsultativno saslušanje podnijela je poslanica Socijaldemokratske partije Draginja Vuksanović Stanković, koja je kazala da više od 14 hiljada prosvjetnih radnika u Crnoj Gori teško živi.

Ona je naglasila da je plata prosvjetnih radnika ispod prosječne u državi, i da se kreće oko 460 EUR.

Vuksanović Stanković je poručila da, ako Crna Gora jeste lider u mnogim oblastima, onda mora da ima novca za povećanje plata prosvjetnim radnicima.

„Pozivam sve da zajedno nađemo način da se ekonomsko-socijalni položaj zdravstvenih radnika što prije poboljša“, kazala je Vuksanović Stanković.

Prema njenim riječima, priča profesorice Jasminke Milošević, koja sticajem okolnosti živi od 47 EUR primanja, pokazatelj stanja u kojem se nalaze zaposleni u prosveti.

„Njena sudbina može da zadesi svakog od nas. Pitam se da li nam je za obrazovanje važnije koliko se skupih automobila vozi, ili da organitujemo olimpijadu filozofije, majke nauke“, upitala je Vuksanović Stanković.

Šehović je kazao da je Vlada kao prioritet postavila poboljšanje kvaliteta obrazovnog sistema, pod čim se podrazumijeva i poboljšanje materijalnog položaja prosvjetnih radnika.

„Napravili smo ogromne iskorake, na svakom od ciljeva koje smo postavili“, istakao je Šehović i ponovio da je unaprijeđen kvalitet svih nivoa obrazovanja, i da se nikad više nije ulagalo u obrazovnu infratsrukturu.

Do kraja godine će, kako je naveo, biti zaključen još jedan kreditni aranžman sa Bankom za razvoj Savjeta Evrope, u iznosu od 17 miliona EUR, tako da će sa nedavno potpisanim aranžmanom obrazovanju na raspolaganju biti oko 60 miliona.

On je kazao da je dogovor koji je usaglašen sa Sindikatom rezultirao najvećim povećanjem od 2012. godine.

„Ako saberemo dvogodišnje povećanje, dolazimo do toga da će povećanje, nakon ponderisanja, biti 14 odsto. Tim povećanjem treba da budemo zadovoljni i mi sindikat“, rekao je Šehović.

On je rekao da je to maksimum koji u ovom trenutku koji garantuje održivost sistema.

„Nakon ovog povećanja, prosvjetni radnici u Crnoj Gori primaće najveće zarade u regionu, ne računajući članice EU“, ocijenio je Šehović i dodao da će Vlada će već na narednoj sjednici usvojiti taj sporazum.

Komentarišući slučaj profesorice Milošević, Šehović je kazao da je već razgovarao sa njom, ali da nije htio da od toga pravi „medijski spektakl“.

„Jako bih se ružno osjećao kad bismo taj slučaj koristili za prikupljanje političkih poena“, istakao je Šehović i dodao da je to „primijetio kod nekih“.

On je rekao da će pokušati da prebace Milošević u srednju školu u Baru.

„Pokušaćemo i da riješimo problem sa dugom koji je ostao poslije Olimpijade“, dodao je Šehović.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније