Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Izvor: rtcg.me, Objavio: I. P. ]

13. 11. 2019. 07:59 >> 07:58
2

RABRENOVIĆ SMATRA

Potrošači neaktivni u zaštiti svojih prava

Potrošači u Crnoj Gori nijesu dovoljno aktivni, a bez njihove aktivnije uloge ne možemo imati dobar nivo zaštite potrošačkih prava, kazao je Jovo Rabrenović iz Ministarstva ekonomije.

Podsjećamo, istraživanje Ministarstva ekonomije pokazalo je da crnogorski potrošači bolje poznaju potrošačka prava i Zakon o zaštiti potrošača nego prije deset godina, ali da većina njih ne traži zaštitu tih prava.

Rabrenović je, gostujući u Jutarnjem programu Radio-televizije Crne Gore (RTCG) rekao da će se u narednom periodu fokusirati na neaktivnost potrošača i slab procenat podnošenja prigovora.

Najavio je i mobilnu aplikaciju, putem koje će potrošači u Crnoj Gori jednostavnim korakom moći da prijavi kršenje prava.
“Drugi korak je izrada sajta zaštite potrošača i nadam se da će do kraja godine biti u upotrebi”, najavio je Rabrenović.

Nada Đurđić, glavna tržišna inspektora kazala je da su sve inspekcije uključene u nadzor zaštite prava potrošača u Crnoj Gori.

“Aktivno postupamo po žalbama potrošača, kojih je ne mali broj”, istakla je Đurđić.

Govoreći o podacima iz 2018-e godine koji se odnose na bezbjednost proizvoda, Đurđić je rekla da su imali više od 5.900 kontrola.

“U ovoj godini za prvih deset mjeseci imamo 3.229 kontrola. U ovim kontrolima pronađeno je opasnih proizvoda - 210 vrste raznnih roba,u količini od preko 5.192 komada”, rekla je Đurđić. 

Ekspert Matjaž Logar kazao je da ovakva slika, kad je u pitanju zaštita potrošača, nije specifikum Crne Gore.

“Potrošači su, kaže, po prirodi takvi da se počinju brinuti za svoja prava kad se utvrdi da nešto nije u redu.

“To nije ništa novo, Crna Gora nije izuzetak. Slični rezultati mogu se dobiti i u drćavama članicam Evropske unije”, rekao je Logar.

Crna Gora je, kaže, napravila izuzetan napredak kad je u pitanju zaštita potrošača.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније