Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Objavila: M.M ]

13. 11. 2019. 16:44 >> 19:55
6

MARKOVIĆ U LONDONU

CG je pouzdana investiciona destinacija

Predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković predstavio je danas u Londonu, na XIII globalnoj konferenciji o državljanstvu, dostignuća Vlade i naše ekonomske i političke prioritete poručivši da je naša zemlja od obnove nezavisnosti 2006. napravila krupne iskorake u svom ukupnom društveno-ekonomskom razvoju, da je učvrstila poziciju ekonomski najrazvijenije zemlje Zapadnog Balkana i potpuno bezbjedne zemlje zasnovane prije svega na jedinstvenom multikonfesionalnom i multietničkom skladu.

Istakao je da nemamo otvorenih pitanja sa susjedima i da je naša vanjska politika usklađena sa vanjskom i bezbjednosnom politikom EU te da je Crna Gora sasvim sigurno naredna članica Evropske unije.

U okviru predstavljanja stranih investicija Premijer je rekao da izuzetan rast bilježimo nakon ulaska u NATO.

„Kada je u pitanju ekonomija CG, u posljednje tri godine bilježi visoke stope rasta: u 2017 4,9%, u 2018. 5,1%, a u drugom kvartalu 2019. god i 3;2%. Od trenutka našeg članstva u NATO-u bilježimo rast investicija iz zemalja članica alijanse za 64%. Ukupni priliv direktnih stranih investicija u ove tri godine iznosi preko milijardu i po eura. Bilježimo i 30.000 novootvorenih radnih mjesta, odnosno smanjenje stope nezaposlenosti od oko 8%. Trenutno je u toku realizacija investicija u iznosu većem od tri milijarde eura“ – rekao je  Marković, govoreći pred više stotina učesnika konferencije iz cijelog svijeta.

 

Govoreći o našem turizmu, koji ruši rekorde i po broju turista i po broju noćenja i po prihodima premijer je iznio najnovije podatke.
„Kao ilustracija, evo najnovijih podataka koje sam dobio jutros: U prvih devet mjeseci ove godine imali smo 360.000 turista ili 1,35miliona noćenja više u odnosu isti period prošle godine. To je povećanje od 11%. Ovu godinu završićemo sa više od 2,5 miliona turista koji su posjetili našu zemlju – to su četiri turista na jednog stanovnika“, rekao je Marković.

Marković je u Londonu podsjetio na naša ogromna ulaganja u Sjeverni region, da više od 800 miliona eura ulažemo u Autoput, te da predstoji izbor strateškog partnera za naše aerodrome.

Sve to su povoljnosti za investitore koje sada očekuje i razvojni program kroz koji najviše 2.000 investitora u naredne tri godine mogu steći državljanstvo Crne Gore ulaganjem u neki od razvojnih projekata.

„Aplikacija košta 100.000 € i podrazumijeva minimalno ulaganje u Primorju ili u glavnom gradu Podgorici od 450.000 €, a u manje razvijenom, ali resursima bogatom Sjevernom regionu 250.000 €. Postupak uključuje renomirane međunarodne agente (kao što je i H&P)za posredovanje te bezbjednosnu i drugu provjeru aplikanata. Odobrena su 4 velika u značajna investiciona projekta od čega 3 na sjeveru Crne Gore. U narednih par mjeseci očekujemo još prijava projekata, s obzirom da je interesovanje veliko. Čitav proces vodi isključivo Vlada čime garantujemo transparentnost, zakonitost i sigurnost ulaganja po ovom modelu“, zaključio je Marković. 

Izlaganje predsjednika Vlade pratio je promotivni film u kojem su prikazane političke i ekonomske karakteristike naše zemlje i ključne oblasti pogodne za strane investicije.

 

 

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније