Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Izvor: Dnevne novine ]

18. 11. 2019. 06:36 >> 06:36
5

KOSTIĆ SMATRA

Ispravna odluka Vlade da sačuva MA

Ekonomski analitičar Vasilije Kostić smatra da je Vlada Crne Gore ispravno postupila što je stala u očuvanje nacionalnog avio-prevoznika Montenegroerlajnza (MA) i predlogom budžeta za narednu godinu predvidjela 21 milion eura za konsolidaciju te kompanije.

 

Značaj MA i njegova profitabilnost, kako je rekao Dnevnim novinama, ne mogu se posmatrati samo kroz završni račun tog preduzeća.

“Mislim da je Vlada postupila ispravno što je, uprkos svim hipotekama koje opterećuju poslovanje ove kompanije, stala u njeno očuvanje. MA je kompanija od nacionalnog značaja sa uticajem na ukupan ekonomski razvoj zemlje i u tom kontekstu je treba posmatrati”, istakao je Kostić.

Ministar finansija Darko Radunović kazao je da MA, nakon finansijske pomoći države, ima šansu da bude održiv.

Na pitanje da li će budžet za 2020. biti otporan na ekonomska kretanja u međunarodnoj ekonomiji, Kostić odgovara da budžet mora biti izraz budućih projekcija, te da stopa ekonomskog rasta djeluje realno.

“On se temelji na njima, ali odražava i ono što je potreba u predstojećem periodu. Temeljna pretpostavka na kojoj projekcija budžeta počiva stopa ekonomskog rasta za iduću godinu djeluje realno, pa budžetu daje temeljni okvir vjerodostojnosti, odnosno realnosti u pristupu”, kazao je Kostić.

On vjeruje da će Crna Gora naredne godine ostvariti planirani ekonomski rast od 3,4 odsto koji, kako ukazuje, određuje ostale pozicije u budžetu.

Kostić navodi i da je jedan od ciljeva fiskalne politike smanjivanje deficita, te da opredjeljenje Vlade u tom smislu mora biti čvrsto.

“Prvenstveno zbog finansijske konsolidacije javnih finansija koja je neophodna. Nije stvar u tome hoće li budžetska sredstva biti dovoljna u iznosu u kojem su planirana, već da li će u situaciji ako se desi potreba za dodatnim trošenjem Vlada biti istrajna na opredjeljenju u održanju planiranih veličina”, rekao je Kostić.

Predlogom budžeta nijesu predviđena sredstva za Komisiju za dodjelu stambenih kredita, već je Vlada odlučila da radi na novom modelu za rješavanje stambenih potreba. Kostić smatra da u kriterijume za dodjelu stanova treba uključiti koliko Vlada uspješno služi interesima njenih građana.

“Na taj način bi se moglo reći da je neko dobio stan, jer je zaslužio, prije ostalih. Modaliteta ima mnogo, ali kada je o ovom slučaju riječ, sve mora biti transparentno i bez misterija, Ipak su to pare građana, a transparentnost vas tjera da odluke budu utemeljene na činjenicama, a ne na arbitriranju”, zaključio je Kostić.

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније