Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Izvor: rtcg.me, Objavio: I. P. ]

19. 11. 2019. 08:42 >> 08:40
3

NA MOŽURI

Vjetroelektrana za stabilniji napon u Ulcinju

Vjetroelektrana na Možuri, koja je juče počela s radom, obezbijediće stabilnije i kvalitetnije snabdijevanje Ulcinja električnom energijom, saopštila je inženjer Natalija Radonjić, iz kompanije Sistem MNE, koja je radila projekat.

 

Ona je u Jutarnjem programu RTCG kazala da je jedan od izazova prilikom projektovanja vjetroparka bilo uzemljenje, jer je u pitanju kamenito tlo koje je trebalo savladati.

Inače, vjetroelektrana na Možuri izložena je vjetrovima sa morske, ali i strane Skadarskog jezera.

"Može da potkrijepi veliki dio potrošnje opštine Ulcinj, a karakteristična je baš ta njena lokacija, jer smo do sada imali izvore proizvodnje na tom sjevero-istočnom dijelu, a sada i u primorskom. Njena proizvodnja 100 GWh, a njena snaga je 46 MWh, a zbirna snaga trafostanica u opštini Ulcinj je između 30 i 40 MWh, zavisno od ljetnjeg ili zimskog perioda", istakla je ona.

Radonjić je podsjetila da je investitor zakupiio zemljište na 20 godina, od čega je već prošlo četiri godine, koliko je trajala izrada glavnog projekta i izvođenje radova.

"Investitoru je još ostalo 16 godina. Od toga, on ima 12 godina podsticajnu cijenu, koja je 9,5 centi po KWh. Nakon toga elektrana prelazi u vlasništvo države", istakla je Radonjić, uz napomenu da je u sklopu elektrane izgrađena veoma važna trafostanica koja može postati čvorište prenosne mreže.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније