Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Objavio: O.Z. ]

19. 11. 2019. 11:54 >> 18:23
2

MARKOVIĆ

Valorizacija Aerodroma CG za rast ekonomije

Valorizacija Aerodroma Crne Gore će doprinijeti brzom rastu cijele crnogorske ekonomije, ocijenio je predsjednik Vlade Duško Marković.

Marković je, na godišnjoj sjednici Savjeta stranih investitora, kazao da je zadovoljan interesovanjem strateških investitora za Aerodrome.

"Za sve vaše kompanije biće novog posla i novih prilika. I doprinijeće otvaranju novih radnih mjesta", istakao je premijer.

Podsjetio je da je u toku pretkvalifikacionom postupku za dodjelu koncesije za pravo korišćenja aerodroma Podgorica i Tivat.

"Imamo preko 22 interesovanja za koncesiju, neviđeno interesovanje najjačih kompanija u ovom segmentu i vjerujem da će naša očekivanja u perspektivi biti značajno premašena", istakao je Marković.

NATO osnažio Crnu Goru kao sigurnu i bezbjednu destinaciju

Marković je istakao da je pozicija Crne Gore kao punopravne članice NATO-a od prije dvije godine značajno unaprijedila poslovni ambijent i prilike u Crnoj Gori, doprinijela njenoj ukupnoj ne samo društvenoj nego i ekonomskoj afirmaciji i dala nove prilike za razvoj i stvaranje nove vrijednosti.

"Naše članstvo u NATO-u je osnažilo Crnu Goru kao sigurnu i bezbjednu destinaciju, Crnu Goru u kojoj vladaju principi vladavine prava, demokratije i ukupnih sloboda – dakle i ekonomskih sloboda. Prema nekim procjenama za ove dvije godine, ne mogu biti potpuno pouzdane, priliv direktnih stranih investicija iz zemalja članica NATO-a iznosi preko 60 odsto", rekao je premijer.

Govoreći o investicijama predsjednik Vlade je rekao da ga je prošlonedjeljna konferencija u Londonu uvjerila da je naša zemlja vodeća investiciona destinacija.

"Prije neki dan sam učestvovao u Londonu na investicionoj konferenciji povodom ovog programa [ekonomskog državljanstva]. … Crna Gora je danas, ne kao turistička destinacija, nego kao i investiciona destinacija interesantnija i od Kariba i od Jamajke i od Meksika i od zemalja u Evropi posebno na Mediteranu. Jednostavno investitori i agenti koji zastupaju investitore nemaju objašnjenje za to", rekao je Marković.

Ekonomija nastavlja rast, turizam ruši rekorde

Naglasio je da Crna Gora već treću godinu ostvaruje impresivne stope rasta.

"U 2017. i 2018. prosječno 4,9%, a ovoj godini 3,1% u prvom i 3,2% u drugom kvartalu. Podaci koje sada imamo u posjedu govore da će i trećem kvartalu imati još veću stopu rasta", saopštio je Marković.

Dodao je da je od početka mandata ove vlade otvoreno gotovo 30.000 radnih mjesta, odnosno da je stopa nezaposlenosti smanjena za 8 odsto.

Osvrnuo se i na rezultate turističke sezone.

"Već danas imamo 160.000 turista i 400.000 noćenja više nego cijele prošle godine. U ovom trenutku smo prebacili finansijske efekte od turizma – za 11 mjeseci u odnosu cijelu prošlu godinu", naveo je Marković.

Investitori najavili ulaganja od 500 miliona eura

Strani investitori poručili su da će nastaviti da podržavaju Vladu u kreiranju što povoljnijeg poslovnog ambijenta.

"Posebno mi je zadovoljstvo da vas informišem da će naši članovi nastaviti da ulažu u Crnu Goru i da naše projektovane investicije za period 2020-2022. iznose oko 500 miliona eura na godišnjem nivou", naveo je Predsjednik Savjeta stranih investitora Kristof Šoen.

Predsjednik Vlade je pozvao investitore da iskoriste jedinstvenu priliku u kojoj se Crna Gora zemlja nalazi.

"Crna Gora nije investiciona destinacija koju treba da prepoznamo. Već smo zajedno puno uradili na tome. Ona je danas prestižna, top investiciona destinacija i naravno turistička destinacija. Zbog toga vas pozivam da ovu jedinstvenu priliku u kojoj se sada Crna Gora nalazi zajedno iskoristimo i da vi radeći u okviru vaših i kompanija stvarate novu vrijednost za Crnu Goru, da na taj način doprinosite ukupnom napretku Crne Gore, svakog građanina i svake porodice, povećanju standarda naše porodice i našeg pojedinca, a da država mora da vas prati u tom smislu. Ona mora biti efikasna, ona mora biti manje skupa i ona mora obezbijediti vama punu konkurentnost na tržištu kako bi ovi ciljevi biti ostvareni", zaključio je Marković.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније