Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Mina business; Objavila: M.M ]

19. 11. 2019. 17:19   >>  20:53

NAGRADE 3.000 EURA

Erste banka i Glavni grad nagradili društvene biznise

Društveni biznisi Nova šansa iz Herceg Novog, Seljak.me i Happy paws iz Podgorice, dobitnici su tri odvojene nagrade za najodrživiji, najinovativniji i projekat sa najviše uticaja ovogodišnjeg Foruma Akademije za preduzetništvo.

Sponzori nagradnog fonda od tri hiljade eura su Erste banka i Glavni grad Podgorica.

Nagrade su uručili direktor Direkcije za poslovanje s mikro klijentima u Erste banci, Albert Jacović i sekretar Sekretarijata za preduzetništvo Glavnog grada Kemal Grbović.

Forum Akademije za preduzetništvo održan je danas u u hotelu CentreVille u organizaciji Centra za ekonomski prosperitet i slobodu (CEPS).

„Društveni biznis Nova šansa iz Herceg Novog već dugo godina ima održivu digiralnu štampariju u kojoj se radno integrišu osobe s invaliditetom, a registrovan je kao NVO. Od skoro se bave i reciklažom“, navodi se u saopštenju.

Seljak.me je platforma za umrežavanje i podršku poljoprivrednim proizvođačima u Crnoj Gori, posluju kao preduzeće i nevladina organizacija (NVO).

Happy paws je NVO koja ima i svoje preduzeće i bavi se brigom i zaštitom životinja, ima pansion za kućne ljubimce, u procesu je otvaranja velikog skloništa za bezdomne životinje, a otvorili su i salon za šišanje kućnih ljubimaca, dok je u testnoj fazi proizvodnja slatkiša za kućne ljubimce.

Uz nagrađene ideje, na Forumu su se predstavili i društveni biznisi Bona Fide, koji se bavi ekonomskim osnaživanjem žena žrtava nasilja iz Pljevalja, radionice za proizvodnju vunenih proizvoda, posluju kao kooperativa, kao i Zračak nade, koji je digitalna štamparija u Pljevljima za radnu integraciju osoba sa invaliditetom, posluju kao NVO.

Na Forumu su se predstavili NVO Centar za ravnopravnost, integraciju i imigraciju koji je ekonomsko osnaživanje romske populacije i bivših zavisnika u Podgorici i Beranama, u procesu registracije DOO za bavljenje tregovinom i reciklažom, kao i preduzeće Žvaka, odnosno štamparija LAPIS koja zapošljava osobe sa invaliditetom.

Program Razvoj socijalnih preduzeća razvili su CEPS i Akademija za preduzetništvo Evropskog fonda za jugoistočnu Evropu (EFSE) u cilju podrške preduzetnicima da svoj biznis iz početne dovedu u fazu rasta i razvoja.

„Program je kreiran kako bi procijenio postojeće poslovne modele i osnažio preduzeća da u svojoj ranoj fazi implementiraju osnovne principe poslovnog planiranja i redovno procjenjuju kratkoročne operativne poslovne planove, zasnovane na ključnim indikatorima poslovanja, kao i da unaprijede menadžerska znanja i vještine ključnog osoblja. Na taj način žele podržati društvene preduzetnike da ostvare uticaj i kreiraju značajne promjene u zajednicama u kojima posluju“, navodi se u saopštenju.

Akademija za preduzetništvo je inicijativa EFSE Development Facility, obuhvata niz programa za podršku startup-ovima u cijelom EFSE ciljnom regionu.

"Radeći zajedno sa lokalnim organizacijama koje pokreću projekte inkubacije i akceleracije, Akademija za preduzetništvo pruža preduzetnicima i njihovim novim biznisima usmjeravanje, resurse, mentorstvo i mogućnosti umrežavanja, što povećava šansu da dobiju finansijsku podršku i druga sredstva neophodna za pretvaranje dobrih ideja u uspješna preduzeća", dodaje se u saopštenju.

Na taj način, Akademija za preduzetništvo i njeni partneri pomažu u stvaranju okruženja u kojem preduzetnici mogu uspjeti - podstičući duh EFSE-a kao Fond za preduzetništvo.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније