Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Objavila M.L.B.

21. 11. 2019. 22:01 >> 22:03

ŽUGIĆ

Podsticati potrošnju i snažnije investicije

Potrebno je preduzeti mjere koje će postepeno podsticati potrošnju i snažnije investicije, što će dovesti do normalizacije kamatnih stopa i održivijeg ekonomskog rasta, poručio je guverner CBCG Radoje Žugić.

Guverner Centralne banke Crne Gore dr Radoje Žugić učestvuje na 42. sastanku Kluba guvernera zemalja centralne Azije, regiona Crnog mora i Balkana, koji se održava u Pragu, od 20. do 22. novembra.

Žugić je poručio da postoji rizik da politika niskih referentnih kamatnih stopa dovede do globalne stagflacije.

“U cilju izbjegavanja ovog rizika moraju se preduzeti mjere koje će postepeno podsticati potrošnju i snažnije investicije, što će dovesti do normalizacije kamatnih stopa i održivijeg ekonomskog rasta“, istakao je Žugić.

Kako je saopšteno iz CBCG učesnici skupa su ocijenili da globalizacija ima veliki uticaj na sve makroekonomske indikatore na svjetskom, ali i na nacionalnom nivou, što zahtijeva aktivnu ulogu centralnih banaka.

U isto vrijeme, efekti „prelivanja“, posebno kao rezultat odluka Evropske centralne banke (ECB) i Federalnih rezervi (FED), utiču na nacionalne ekonomije i njihove finansijske izglede.

“Sve ovo zahtijeva sinhronizovan i koordiniran odgovor zajednice centralnih banaka,” zaključili su učesnici skupa.

Direktorica Sektora za finansijsku stabilnost, istraživanje i statistiku Centalne banke Crne Gore dr Marijana Mitrović Mijatović učestvovala je u radu panela posvećenog upravljanju podacima u kontekstu monetarne politike. Na ovom panelu razmijenjeni su stavovi u vezi sa izazovima sa kojima se suočavaju centralne banke u proizvodnji pouzdanih statističkih podataka neophodnih za adekvatne odluke u segmentu makroprudencione politike.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније