Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

24. 11. 2019. 16:53   >>  16:53

ODBOR ZASIJEDAO

EK zadovoljna sprovođenjem IPARD-a u CG

Predstavnici Evropske komisije za oblast poljoprivrede (DG Agri) pohvalili su sprovođenje IPARD programa u Crnoj Gori, kroz koji poljoprivredni proizvođači i prerađivači unapređuju svoju proizvodnju koristeći bespovratnu podršku investicijama koju su obezbijedili Evropska unija i Vlada Crne Gore, naglasili su iz Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja

"U cilju monitoringa i evaluacije tog programa podrškeprotekle sedmice u Podgorici je održan peti po redu sastanak IPARD Odbora za nadgledanje – tijela u kome su predstavnici institucija uključenih u sam proces sprovođenja IPARD II programa u Crnoj Gori zatim predstavnici poljoprivrednih proizvođača, odnosnoudruženja iz različitih sektora poljoprivredne proizvodnje, kao i predstavnici civilnog sektora", poručili su iz Ministarstva.

Kako su naglasili, predstavnici EK istakli su značajan napredak u ostvarivanju planiranih rezultata, pohvalili su uloženi trudi rad, kako crnogorskih poljoprivrednika, tako i institucija uključenih u proces implementacije. T akođe, ocijenjeno je da će intenziviranjem aktivnosti u okviru tog programa u narednom peridu, biti stvorene pretpostavke da se obezbijede nova sredstva podrške EU crnogorskim poljoprivrednicima kroz naredni IPARD III program.

"Planirano je da izradu pomenutog IPARD III programa, Crna Gora započne u narednoj godini. Crna Gora već dvije godine sprovodi IPARD program kroz dvije mjere podrške - za investicije u primarnu poljoprivrednu proizvodnju i investicije u preradu. Za projekte unapređenja svoje proizvodnje proizvođači dobijaju značajnu bespovratnu podršku, u iznosu od 50 do 70 odsto investicija", objasnili su iz Ministarstva.

Kako su kazali, za Mjeru 1, odnosno Investicije u primarnu proizvodnju primljeno je ukupno 389 aplikacija, ugovorena je podrška za 245 aplikanata, od kojih je određen broj već završio investiciju i isplaćena im je podrška. Za Mjeru 3 - Investicije u preradu, pristiglo je ukupno 45 aplikacija, od kojih je 20 ugovoreno i takođe, počela isplata podrške za one koji su realizovali investiciju.

"Ocijenjeno je da su procedure od trenutka podnošenja zahtjeva za podršku, preko kontrola, do isplate sredstava zahtjevne i da iziskuju određeni vremenski period za realizaciju, kao i da će se uložiti maksimalni napori da se taj proces u narednom periodu ubrza, kako bi naši proizvođači što prije ostvarili planove unapređenja proizvodnje i ostvarili rast proizvodnje i konkuretnosti. Predstavnici poljoprivrednih proizvođača na ovom sastanku u tom pravcu su potencirali dug vremenski period potreban za prikupljanje dokumentacije, predlažući jačanje kapaciteta savjetodavnih službi sa nivoa države i opština", saopšteno je iz Ministarstva.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније