Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Objavila: J.B.Č. ]

25. 11. 2019. 11:32   >>  11:31

U 2019.

Najveći nominalni rast dobrovoljnih osiguranja

Osiguravajuća društava su za devet mjeseci 2019. godine fakturisala ukupnu bruto premiju u iznosu od 79,8 miliona eura, što predstavlja rast od 10,6% ili 7,7 miliona eura više u odnosu na isti period 2018. godine.

To je saopštila Agencija za nadzor osiguranja a na osnovu preliminarnih podataka koje su joj dostavila osiguravajuća društva.

"Premija neživotnog osiguranja ostvarila je rast od 10,3% (za 6,2 miliona eura), dok je rast premije životnog osiguranja 12,6% (za 1,5 miliona eura) u odnosu na devet mjeseci 2018. godine", saopšteno je iz Agencija.

Najzastupljenije osiguranje na crnogorskom tržištu, kako su kazali, je osiguranje od odgovornosti zbog upotrebe motornih vozila sa učešćem od 40,7% u ukupnoj bruto premiji odnosno 32,4 miliona eura.

"Najviši nominalni rast ostvaren je u vrsti Ostala osiguranja imovine i to za 1,5 miliona eura ili 27,1%, zatim slijedi rast u vrsti Osiguranje života za 1,4 miliona eura ili 13,3%", navodi se u saopštenju.

Najviši nominalni rast premije, kako su kazali, ostvarilo je društvo Lovćen osiguranje za 2,8 miliona eura.

U premiji neživotnih osiguranja za 10 mjeseci 2019. Lovćen osiguranje je učestvovalo sa 42,8 odsto, Sava osiguranje 17,6 odsto, Generali osiguranje 15,8 odsto, Unika neživotno osiguranje 15,2 odsto, a Svis osiguranje 8,5 odsto.

Kada je riječ o premiji životnih osiguranja za 10 mjeseci 2019 – Grave osiguranje je u njoj učestvovalo sa 39,5 odsto, Viner štediše životno osiguranje 27,5 odsto, Lovćen životna osiguranja 21,6 odsto i Unika životno osiguranje 11,5 odsto,

“Takođe, Agencija za nadzor osiguranja je, na osnovu podatka o visini kamatnih stopa po kojima su emitovane obveznice Crne Gore, utvrdila da kamatna stopa koja se koristi u obračunu matematičke rezerve ne može biti veća od 2,179 odsto. Navedena kamatna stopa se primjenjuje kod obračuna matematičke rezerve za ugovore o osiguranju koji se zaključe nakon 1. januara 2020. godine”, zaključuje se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније