Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Izvor: Mina, Objavio: I. P. ]

29. 11. 2019. 10:14 >> 10:13
5

METALAC TERMOCHEM

Proizvodiće u Češkoj umjesto u Nikšiću

Iz pogona fabrike Metalac Termochem u Nikšiću, u kojoj je od 31. oktobra obustavljena proizvodnja zbog štrajka radnika, vraćena je sirovina u matičnu firmu u Češkoj, kako bi pronašli novog izvršioca posla i naručene proizvode isporučili kupcima.

 

Izvršni direktor Metalca Termochem, Živorad Krsmanović, saopštio je da su u četvrtak odvezena dva kamiona sirovine, od kojih je jedan sa djelimično završenim djelovima, a drugi samo sa materijalom, kako bi u nekoj od fabrika odradili posao koji je trebalo da bude završen tokom novembra u Nikšiću.

”Dio tog materijala kupljen je u Češkoj i dovezen u fabriku u Nikšiću i sada ga ponovo vraćamo da bi neko drugi po duplo većeoj cijeni odradio ugovoreni posao umjesto nas, a pri tom plaćamo i penale za kašnjenje. Koliku štetu, ne samo materijalnu, trpimo na tržištu, zbog neispunjavanja ugovorenog posla, suvišno je i govoriti”, saopštio je Krsmanović.

On je podsjetio da je zbog problema u naplati završenih poslova kasnila isplata zarada za septembar, zbog čega su radnici prekinuli proizvodnju koju nijesu htjeli da nastave ni nakon te isplate, 22. oktobra.

”Umjesto nastavka proizvodnje zaposleni su postavili nove uslove, da im se pored oktobarske isplati i novembarska plata, iako od 31. oktobra nijesu uopšte radili, zbog čega nijesmo u obavezi da im isplatimo novac za taj period. Poslodavac je bio prinuđen da radnicima pošalje rješenje o privremenom udaljavanju sa radnog mjesta, nakon čega će biti pokrenut i disciplinski postupak”, poručio je Krsmanović.

Prema njegovim riječima, radnici su i nakon sastanka u četvrtak sa poslovodstvom, na kojem je trebalo da se pronađe rješenje za nasatlu situaciju, ostali pri svojim zahtjevima.

Krsmanović je podsjetio da je obustava rada u Metalcu bilo više puta, otkako je Termochem vlasnik fabrike, od kojih su neke trajale po dan ili dva, jer je isto toliko kasnila i plata.

”Štete koje su nanijete poslodavcu su prevelike, jer za sva kašnjenja e morao da plaća kazne krajnjem kupcu. Da ne bi kasnili i više, poslodavac je prihvatao skoro sve zahtjeve radnika, jer je imao ugovorene obaveze sa vrlo strogim uslovima isporuke, ali to više neće tolerisati, jer je za dobro poslovanje potrebno da budu obje strane zadovoljne”, kazao je Krsmanović.

On je podsjetio da je češki Termochem prilikom kupovine Metalca u avgustu 2016. godine nije samo platio traženi iznos, već je isplatio sve zaostale plate bivšeg poslodavca i uložio u fabriku značajna sredstva.

U Metalcu je zaposleno oko 100 radnika, od kojih je, prema navodima sindikata, 42 koji nijesu imali ugovore na neodređeno dobili otkaz, dok je protiv 32 stalno zaposlenih u toku disciplinski postupak.

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније