Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Mina-buiness [ Objavio: O.Z. ]

04. 12. 2019. 15:37 >> 06:34
1

PENZIONERI KAP-A

Pozvali radnike da dođu na skup u petak

Penzioneri Kombinata aluminijuma (KAP) pozvali su sve zainteresovane za novac iz stambenog fonda podgoričke fabrike da dođu u petak na radničko okupljanje ispred zgrade Vlade, zbog detaljnog informisanja.

Predstavnik penzionisanih radnika, Nikola Raković, kazao je da je razlog za to što su radnici potraživanjem 4,2 miliona eura stambenog novca iscrpili sve mogućnosti kod domaćih sudova, dok je naredni Strazbur.

„Ovo su naše pare od kojih nećemo odustati, koje nam pripadaju po pravu, pravdi i zakonu. Ali do njih nijesmo mogli doći kroz pravni lavirint kod nas, jedino da idemo u Strazbur“, rekao je Raković agenciji Mina-business.

On je precizirao da svi penzioneri i radnici, koji su bili u radnom odnosu u momentu uvođenja stečaja u KAP, imaju pravo na potraživanje stambenog novca.

Raković je saopštio da je stambeni novac, koje je bio strogo namjenski, vlasnik KAP-a potrošio na nezakonit način za proizvodnju.

„Sudskim postupkom koji je počeo prije stečaja uvedenog u KAP-u, koji traje, traži se utvrđivanje visine stambenih para sa kamatom kao i njihov povraćaj“, kazao je Raković.

On je podsjetio da je vještak ekonomske struke, Hamid Šabović, konstatovao da su to lična sredstva zaposlenih koja su izdvojena po važećim aktima KAP-a i da se za druge namjene nijesu mogla trošiti.

„Kada se to već desilo, stečajni upravnik je trebalo da ih planira van stečajne mase, odnosno da ih stavi u prvi naplatni red“, dodao je Raković.

On je pozvao ministra Predraga Boškovića da saopšti mišljenje o slučaju bivših radnika KAP-a čije su stambene pare na 'brutalan način otete', a njihovi vlasnici, podstanari, jedva sastavljaju kraj s krajem.

„O kakvoj se humanosti u ovom slučaju radi“, pitao je Raković.

Bivši radnici KAP-a, koji su u drugoj polovini 2013. godine bili primorani da napuste kompaniju zbog pokretanja stečaja, nekoliko godina čekaju isplatu 5,45 miliona eura otpremnina.

Radnici KAP-a su donošenjem Zakona o izmirenju njihovih obaveza ostvarili pravo na penziju, a penzionisani su 2013. godine. Ustavni sud je kasnije oborio taj Zakon.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније