Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Objavila: J.B.Č. ]

05. 12. 2019. 14:55   >>  14:53

ZA 2018.

Dividenda EPCG 0,36 eura po akciji

Odbor direktora EPCG donio je odluku o isplati dividende akcionarima kompanije za 2018. godinu. Iz 48,6 miliona neraspoređene dobiti za tu namjenu biće izdvojeno 38,32 miliona eura. Dividenda po akciji iznosiće 0,36 eura bruto po akiji.

Kako je saopšteno iz EPCG, ta sredstva biće raspoređena za isplatu akcionarima u roku od 30 dana od dana donošenja Odluke.

Odbor je još jednom konstatovao dobro poslovanje kompanije a takvi rezutati kako je saopšteno, dodatno su osnažili i usvajanje Odluke o investicionom planu Elektroprivrede za 2020-2024. godinu.

"Planom je, osim modernizacije postojećih objekata, definisana izgradnja prijeko potrebnih izvora električne energije uz diversifikaciju proizvodnje iz obnovljivih izvora", kazali su iz kompanije.

Definisano je da je prioritet razvoja u narednom periodu proizvodnja električne energije iz obnovljivih izvora, prije svega sunca i vjetra.

"Stvaraju se završni preduslovi za realizaciju projekta izgradnje vjetroparka 'Gvozd' na Krnovskoj visoravni vrijednog 60 miliona eura i početka njegovog rada krajem 2022. godine, te izgradnja solarne elektrane 'Briska Gora' kod Ulcinja vrijednog preko 200 miliona eura", navodi se u saopštenju.

U usvojenom planu definisana je i izgradnja HE "Komarnica" snage 155 MW, a vrijednost projekta je oko 300 miliona eura.

"U okviru valorizacije hidroenergetskog potencijala donjeg toka rijeke Pive, predvidjena je I izgradnja HE 'Kruševo'. U tom smislu, a radi definisanja konačnog tehničkog rješenja planirana je izrada Studije iskorišćenja tog potencijala. Na osnovu toga definisaće se tehnička specifkacija i cijena izgradnje Hidroelekrtane i pratećih objekata", kazali su iz EPCG.

Planom su takođe precizno definisana i kapitalna ulaganja u revitalizaciju i modernizaciju postojećih elektrana.

"Time se obezbjeđuje visoka pogonska spremnost, pouzdanost u radu i sigurnost u snabdijevanju svih potrošača. Ulaganja u pomenute objekte su već počela, a u narednom periodu u HE 'Perućica' investiraće se 60 miliona eura, dok će u HE 'Piva' biti uloženo 15 miliona eura", navodi se u saopštenju.

Ističu da je termoenergetski kompleks TEP-RUP jedan od ključnih djelova elektroenergetskog sistema Crne Gore i od izuzetnog značaja za njegovu stabilnost.

"Stoga je i usvojenim investicionim planom definisana ekološka rekonstrukciju TE 'Pljevlja' vrijedna 45 miliona eura, potpisivanje ugovora za izvođenje radova za koji je odbor direktora dao zeleno svjetlo, očekuje se do kraja tekuće godine. U međuvremenu, počeli su i radovi na rekultivaciji deponije na Maljevcu vrijedni 20 miliona eura", kazali su iz EPCG.

Namjera EPCG je, kako navode, da u okviru investicionog plana zadrži isti kurs razvoja i investicija u narednoj deceniji, što podrazumijeva sveobuhvatno ulaganje od preko 700 miliona eura.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније