Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Objavila M.L.B.

05. 12. 2019. 17:18   >>  19:48 2

PREDVIĐEN PRIHOD

Od žičare Kotor-Lovćen oko 4 miliona eura

Vlada Crne Gore je na današnjoj sjednici usvojila Koncesioni akt za realizaciju projekta žičare Kotor – Lovćen, koji je pripremilo Ministarstvo održivog razvoja i turizma.

Kako je saopšteno iz Vlade, koncesijom za realizaciju projekta žičare predviđeno je projektovanje, finansiranje, izgradnja, održavanje i prenos sistema žičare od lokaliteta Dub u Opštini Kotor do lokaliteta Kuk na Lovćenu na teritoriji Prijestonice Cetinje u Crnoj Gori, na osnovu principa „projektuj, izgradi, finansiraj, upravljaj, prenesi”.

„Predviđeno trajanje koncesije za žičaru je 30 godina nakon datuma početka radova, odnosno datuma kada budu ispunjeni svi preduslovi predviđeni u Nacrtu ugovora o koncesiji. Period koncesije uključuje vremenski period potreban za izgradnju žičare, koji se procjenjuje na jednu godinu, kao i operativni period u trajanju od preostalih 29 godina”, navodi se u saopštenju.

Takođe, na osnovu ekonomske analize izvodljivosti Projekta, izrađeni su scenariji sa različitim stopama rasta na osnovu kojih se predviđa da će broj korisnika žičare na godišnjem nivou biti između 170.300 i 222.600 za prvu godinu rada, sa prihodima od 3,2 do 4,2 miliona eura.

„Ovaj projekat ostvariće i druge mjerljive koristi, pored direktnog učinka na državni budžet kroz plaćanje koncesione naknade, kao što su dodatni prihodi za Cetinje, Nacionalni park „Lovćen” i lokalna preduzeća i preduzetnike. Najveća korist koja proizilazi iz realizacije projekta biće zapravo unapređenje crnogorske turističke ponude i doprinos boljoj preraspodjeli prihoda u sektoru turizma”, saopšteno je iz Vlade.

Od koncesionara se očekuje da predloži investicioni program kojim će u prvoj godini od stupanja na snagu Ugovora o koncesiji izgraditi i pustiti u rad žičaru od lokaliteta Dub do lokaliteta Kuk, a sve prateće objekte u potpunosti izraditi i staviti u funkciju najkasnije tri godine od stupanja na snagu Ugovora o koncesiji.

„Minimalno investiciono ulaganje u žičaru i prateće sadržaje iznosi 18 miliona eura. Svi objekti i oprema nakon isteka perioda koncesije prelaze u vlasništvo koncedenta”, navodi se u saopštenju.

Koncesija za Projekat biće dodijeljena kroz međunarodni, transparentan i konkurentan otvoreni postupak, u skladu sa Zakonom o koncesijama i i Uredbom o bližem načinu sprovođenja postupka javnog nadmetanja u otvorenom i dvostepenom postupku davanja koncesije.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније