Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Mina business, Objavila: M.M ]

06. 12. 2019. 19:35 >> 19:31

KOPAČ OCIJENIO

CG će biti najlikvidnije tržište u regionu

Podmorski energetski kabl s Italijom imaće veliki uticaj na cijeli region, jer će Crna Gora odjednom biti najlikvidnije tržište u regionu, ocijenio je direktor Sekretarijata Energetske zajednice (EZ), Janez Kopač.

On je danas, na sastanku sa članovima skupštinskog Odbora za ekonomiju, finansije i budžet, kazao da će crnogorsko tržište električne energije, kada dođe do spajanja sa italijanskim, biti 200 teravata ili 70 puta više od sadašnje potrošnje.

Kopač je ocijenio da će se to dogoditi za godinu ili malo više, jer Crnoj Gori predstoji usvajanje još nekih zakona koji će omogućiti spajanje ta dva tržišta.

“To će imati veliki uticaj na cijeli region, jer će Crna Gora odjednom biti najlikvidnije tržište u regionu. Mnogo likvidnije od srpskog, bosanskog ili bilo kog drugog. Polako će doći do spajanja tržišta i ostalih zemalja sa crnogorskim”, smatra Kopač.

Tema sastanka je bila stanje u evropskoj integraciji Crne Gore u oblasti energetike.

Kopač je saopštio da se paralelno dešava spajanje kosovskog i albanskog tržišta, što če biti završeno u aprilu ili maju.

“Albanija i Kosovo su formirali zajedničku berzu električne energije, koja još ne funkcioniše, ali će se to desiti. Možda će se za dvije tri godine crnogorsko i italijansko spojiti sa albanskim i kosovskim tržištem”, kazao je Kopač.

On je podsjetio da je sadašnja likvidnost tržišta električne energije u Crnoj Gori mala, a da berza električne energije još ne funkcioniše, jer nijesu ispunjeni svi uslovi.

Kopač je ocijenio da je Crna Gora najprogresivnija i najuspješnija u energetskim reformama, naročito u sektoru električne energije.

“Potrebno je da se zakon o tržištu električne energije u manjem dijelu izmijeni kako bi ga uskladili sa najnovijim detaljima iz pravnog okvira EZ”, poručio je Kopač.

On je ocijenio da je Crna Gora u oblasti obnovljivih izvora daleko premašila svoju obavezu.

Kopač je podsjetio da Evropa planira da će do 2050. godine svu struju proizvesti iz obnovljivih izvora - ni iz uglja ni iz gasa.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније