Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Objavio: O. Z. ]

10. 12. 2019. 19:02 >> 18:59

SA NJEMAČKOM RAZVOJNOM BANKOM

Ugovor za razvoj stručnog obrazovanja

Komorski investicioni forum Zapadnog Balkana (KIF) i Njemačka razvojna banka (KfW) potisali su danas ugovor kroz "Regionalni fond za izazove (RCF)", koji dodjeljuje sredstva koja je odobrilo Federalno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj SR Njemačke (BMZ). Projekat je namjenjen razvoju stručnog obrazovanja kroz koji će se obezbjediti veća stručnost radne snage prilagođena potrebama tržišta rada.

Potpredsjednik Vlade Crne Gore za ekonomsku politiku i finansijski sistem Milutin Simović je podsjetio da je februaru ove godine, pri Privrednoj komori Crne Gore, otvorena kancelarija Generalnog sekretara Komorskog investicionog foruma Zapadnog Balkana i istakao da se potpisivanjem predmetnog ugovora još jednom jasno pokazuju konkretni rezultati rada i Kancelarije i Komorskog investicionog foruma.

Kako je saopšteno, Simović je u ime Vlade Crne Gore zahvalio KfW banci i njemačkom Federalnom ministarstvu na značajnim izdvojenim sredstvima koja će biti iskorišćena za promociju konkurentnog procesa za izbor inovativnih predloga u cilju unapređenja stručnog obrazovanja i usavršavanja u zemljama Zapadnog Balkana i prepoznavanju izazova u toj oblasti.

"Potpredsjednik je konstatovao da kada se govori o neophodnosti regionalne saradnje, uvijek se ističe politički, ekonomski i bezbjednosni nivo, ali saradnja na tim nivoima nikako nije moguća bez unapređenja obrazovanja i usavršavanja mladih ljudi i stručnih kadrova", naveli su iz Vlade.

Simović je, piše u saopštenju, sugerisao da Zapadni Balkan mora koristiti svoje ogromne potencijale ljudskih resursa i biti značajno konkurentniji istovremeno na polju privlačenja stranih investicija i na polju atraktivnosti tržišta rada.

Istakao je zadovoljstvo zbog činjenice da su ciljne grupe "Regionalnog fonda za izazove u oblasti stručnog obrazovanja" učenici stručnog obrazovanja i usavršavanja u regionu Zapadnog Balkana, kao i lica koja, kako se navodi u programu, traže pristojno zaposlenje, a ograničen im je pristup mogućnostima stručnog usavršavanja na radnom mjestu.

"Primarni cilj politike Vlade Crne Gore je dostizanje evropskog kvaliteta života građana kroz dinamičan ekonomski rast, nova radna mjesta i poboljšanje kvaliteta i održivosti postojećih radnih mjesta", kazao je Simović i dodao da je "unapređivanje sistema obrazovanja u samom vrhu naših državnih prioriteta".

"Želimo da dobijemo radnu snagu koja može da odgovori potrebama tržišta rada", potvrdio je potpredsjednik Vlade.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније