Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Objavila: M.L.B. [ Mina businesa ]

11. 12. 2019. 14:24 >> 16:30
10

PREMIJER

Gašenje MA bila bi velika šteta za ekonomiju

Crnogorska ekonomija bi gašenjem nacionalne avio-kompanije Montenegro Airlines (MA), zbog naslijeđenih finansijskih dubioza iz prethodnih 20 godina, doživjela veliku štetu sa nesagledivim posljedicama na duži period, saopštio je predsjednik Vlade Duško Marković.

„Vlada nije htjela da preuzme taj rizik, već je odlučila da odgovornim pristupom, javno i transparentno da odgovor na pitanje MA, koje uključuje i rješavanje duga prema Aerodromima Crne Gore od 30 miliona eura“, kazao je Marković odgovarajući na pitanja novinara nakon uručivanja 17 doktorskih stipendija studentima u Vili Gorica.

On smatra da će bi se usvajanjem Predloga zakona o ulaganju u konsolidaciju i razvoj MA, koji je u ponedjeljak utvrdila Vlada, riješilo pitanje neuplaćenih poreza i doprinosa za zaposlene u avio-kompaniji u prethodnih 20 godina, kao i njenih dugova prema bankama i partnerima.

Marković je dodao da predloženi zakon, kojim se predviđa dokapitalizacija MA ulaganjem 155 miliona eura u narednih šest godina za pokrivanje dospjelih obaveza prema povjeriocima i investicije u razvoj, uvodi avio-kompaniju u investiciono-razvojnu fazu.

"To znači da ćemo u narednih šest godina nabaviti četiri nove letjelice, koje će biti u vlasništvu MA. Na taj način mi čuvamo nesporan kadrovski potencijal koji je stvoren u prethodnih 20 godina", objasnio je Marković.

On smatra da je Vlada uradila objektivnu ekonomsku analizu eventualne likvidacije, kao i ulaganja u Montenegro Airlines.

"Likvidacija znači da bi Crna Gora izgubila preko 500 hiljada putnika godišnje, a možete pretpostaviti šta to znači za njenu ekonomiju“, rekao je Marković.

On je naveo da će MA ove godine prevesti 680 hiljada turista koji su došli u Crnu Goru, što je 30 odsto učešća u broju prevezenih putnika.

"To je preko 75 miliona eura prihoda ostvarenih od MA i 180 miliona eura posrednog doprinosa crnogorskoj ekonomiji i javnim finansijama“, kazao je Marković i dodao da svega toga ne bi bilo ako se ugasi avio-kompanija.

On smatra da predloženi zakon predstavlja ekonomsku, a ne sanacionu mjeru, koja ća dati rezultate u narednih šest godina.

"Taj model od šest godina će nam već iduće godine dati odgovor na pitanje da li su naše procjene bile dobre. Ako se pokaže da procjene nijesu dobre, stečaj i likvidacija kompanije su uvijek na stolu", kazao je Marković.

On je tražio od građana da to razumiju, jer je u pitanju ekonomska i finansijska odluka, odnosno ulaganje.

„Ako svake godine nemamo 200 miliona eura prihoda koje donosi MA, onda nam dolaze u rizik plate i penzije, kao i redovnost svih isplata i svi aspekti javnih finansija koji su oslonjeni na ukupnu ekonomiju“, saopštio je Marković i dodao da Vlada mora konačno da riješi to pitanje.

Marković je na pitanje da li očekuje podršku koalicionih partnera u parlamentu, odgovorio da na sjednici Vlade nije bilo razlika u odnosu na to pitanje.

"Rasprava je bila duga, ali smo ocijenili da je ovo u interesu zemlje i njene ekonomije“, zaključio je Marković.

Пратите нас на

Коментари10

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније