Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Objavila: R.P. ]

14. 12. 2019. 12:25 >> 12:25

HERCEG NOVI

Rebalansom će budžet opštine biti realizovan 92 odsto

Predlogom rebalansa budžeta Opštine Herceg Novi za 2019. godinu određena je realizacija prihoda u visini 92 odsto u odnosu na planirano, što je, kako je saopšteno, najbolji indeks ostvarenja u posljednjih pet godina.

Predlog odluke o uravnoteženju ovogodišnjeg budžeta naći će se na dnevnom redu sjednice Skupštine opštine Herceg Novi koja je zakazana za 23. decembar. U Predlogu Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o budžetu Opštine Herceg Novi za 2019. godinu, predviđeni su ukupni prihodi u iznosu 16.407.800,00 eura, saopšteno je iz Opštine Herceg Novi.

"Ovo je najbolje ostvarenje opštinskog budžeta u odnosu na ono što je planirano na početku budžetske godine, ako uporedimo podatke za period od 2015. godine na ovamo. Osim toga, indeks ostvarenja kapitalnog budžeta je 54 odsto, što je takođe najbolja realizacija u posljednjih pet godina", kazao je predsjednik Opštine Stevan Katić.

 Ističe da su sredstva iz kapitalnog budžeta utrošena na projekte koji za cilj imaju unapređenje kvaliteta života građana Herceg Novog.

"Za rekonstrukciju i sanaciju lokalne putne mreže opredijeljeno je 400 hiljada eura, za ulaganja u kanalizacionu infrastrukturu 420 hiljada eura, oko milion za projekte javne rasvjete, za međunarodne projekte 440 hiljada eura, a za adaptaciju objekata od posebnog značaja za grad kapitalnim budžetom je određeno 110 hiljada eura", kazao je Katić.

On napominje da je značajno umanjenje prihoda planirano po osnovu naknade za komunalno opremanje građevinskog zemljišta koje sada iznosi 2,2 miliona eura, od prvobitno planiranih 3,1 miliona eura, predviđenih budžetom za 2019. godinu, što objašnjava izmjenom zakonske regulative u oblasti planiranja prostora i izgradnje objekata.

Suprotno tome, kako se navodi, indeks realizacije prihoda po osnovu opštinskih poreza iznosi 108 odsto, odnosno postoji uvećanje za 500 hiljada eura.

"Do manjeg smanjenja došlo je kod poreza na dohodak fizičkih lica i prihoda od međunarodnih fondova za projekte lokalne samouprave, jer refundacija tih sredstava ide veoma sporo. Većina ostalih planiranih prihoda ostala je na nivou planiranih", navodi se u saopštenju.

U Predlogu Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o budžetu Opštine Herceg Novi za 2019. godinu došlo je do izmjene u strukturi planiranih rashoda u odnosu na ranije planirane.

"Na povećanje rashoda značajno su uticale dvije stvari – povećan broj izvršilaca tokom turističke sezone i sudsko poravnanje kojim je Opština Herceg Novi morala da uplati u sudski depozit od milion eura kako bi se okončao sudski spor sa firmom 'Novalume' iz Danske", zaključuje se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније