Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

15. 12. 2019. 16:18 >> 16:40
1

RADUNOVIĆ O AUTOPUTU

Nema bojazni da država neće moći da vraća kredit

Crna Gora će prvu tranšu kredita od 66 miliona eura uzetog od kineske Eksim banke za gradnju prve dionice auto puta Smokovac Mateševo uplatiti u julu 2020. Ukupan iznos kredita je 657 miliona eura, grejs period je šest godina, a kamatna stopa 2 procenta. Ministar finansija Darko Radunović za TVCG kaze da nema bojazni da država neće moći da vraća kredit, te da će u narednom periodu Vlada naći partnera koji će preuzeti valutni rizik, imajući u vidu da je Ugovor o kreditu vezan za odnos dolara prema euru. Radunović najavljuje pad javnog duga već od naredne godine.

Crna Gora posljednjih godina bilježi visoke stope ekonomskog rasta, ali nije tajna da je dominantan razlog toga izgradnja prve dionice autoputa Bar-Boljare, čije se puštanje u saobraćaj krajm septembra naredne godine. No ekonomski rast koji je prošle godine premašio pet procenata, nije doveo do rasta zarada. Doduše, od Nove godine prosvjetari, radnici u zdravstvu, imaće desetak procenata veće plate. Ministar finansija ima zanimljiv pogled na to.

"Uspjeli da stvorimo pretpostavke da imamo održiv rast, a da ipak, po mom mišljenju, ne ugrozimo standard građana", kazao je Radunović.

Malo je zemalja veličine Crne Gore koje su toliko novca uložile u infrastrukturne projekte, kao što smo mi to uradili, kaže Radunović, dodajući da dobar standard nije nužno i deblji novčanik.

"Ja moram da kažem, zaista sam ubijeđen da nije standard samo visina plate. I jeste to značajno, ali standard je ako vodite dijete u kvalitetan vrtić, pa ako možete da se prebacite do mora kvalitetnim putem, ako možete da se liječite u dobrim uslovima. To su ti kapitalni projekti i stvoriti u konačnom pretpostavke da najveći resurs koji ima Crna Gora, to je sjever, da iskoristite", rekao je ministar finansija.

Autoput projekat je vijeka, ali i posao sa velikim rizikom po javne finansije, smatra analitičar Vasilije Kostić. No taj projekat je, kaže, neophodan Crnoj Gori i koristi od njega su nemjerljive.

"Puni efekat autoputa će biti onda kada se naravno naprave te konekcije sa autoputem u Srbiji ili ovog dijela, a ukupni uslov za razvoj svih malih i nedovoljno razvijenih zemalja je povezivanje, a povezivanja nema bez povezivanja sa putnom infrastrukturom i saobraćajnom", kazao je ekonomski analitičar Vasilije Kostić.

Valja sada vraćati kredit. Prva rata dospijeva veoma skoro. Radunović tvrdi da bojazni od kašnjenja nema.

"Negdje od 2021. godine, čini mi se od jula mjeseca, mi ćemo imati obavezu od 67,5 miliona i ja smatram da to Crna Gora može redovno servisirati", navodi Radunović.

Ugovor o kreditu sa kineskom Exim bankom Vezan je za odnos eura i dolara. Dakle, rizično i bez našeg uticaja. Vlada već dugo vremena traži nekog da preuzme taj rizik.

"Mi se sa tim bavimo, i mi ćemo napraviti neki aranžman, to hedžing aranžman, koji će biti instrument, da li opcija Fjučers, još uvijek ne zna da kažem, ali mi ćemo se zaštititi od potencijalnih kursnih razlike", poručio je Radunović.

Javni dug prešao je 70 procenata BDP-a. Za Vasilija Kostića on je ekstremno porasta, ali ne znači da je sam po sebi problem.

"Javni dug nije problem, niti može biti problem, ukoliko rast ekonomije nadilazi stepen zaduženosti, iako na taj način se racionalno upravlja dugom i u strategiji upravljanja dugom 2020. godina bi trebalo da bude godina preokreta, kada bi drug trebao da počne da se smanjuje", smatra Kostić.

"Da nismo, ali ćemo završiti godinu sa budžetskom rezervom blizu 500 miliona. Ako bismo budžetsku rezervu umanjili, mi bi smo bili na nivou nekih 67-68 procenata javnog duga", istakao je ministar Radunović.

Atoputem od Smokovca do Mateševa vozićemo se za 3 do 3,5 eura. Koliko ćemo plaćati putovanje drugom dionicom nepoznanica je, taman onolika koliko i ona vezana za njenu gradnju.

Zoran Leković, TVCG

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније