Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Izvor: Mina biznis, Objavio: I. P. ]

17. 12. 2019. 13:23   >>  13:22

KAD DOBIJU BIZNIS PLAN

Odbor će sjutra raspravljati o MA

Rasprava o Predlogu zakona o ulaganju u konsolidaciju i razvoj Montenegroerlajnsa (MA) na sjednici Odbora za ekonomiju, finansije i budžet odložena je za sjutra, kako bi se poslanicima dostavio biznis plan na osnovu kojeg je predloženo zakonsko rješenje.


Poslanik Socijaldemokratske paritje (SDP) Raško Konjević zamolio je ministra saobraćaja i pomorstva Osmana Nurkovića, da dostavi poslanicima biznis plan koji je bio osnova za takvu vrstu odluke.

"Ako nam je već Vlada proslijedila ovaj zakon na odlučivanje, bilo bi dobro da imamo i to kao jedan od parametara za odlučivanje", rekao je Konjević na sjednici Odbora.

Nurković je kazao da imaju taj materijal, ali da moraju da se konsultuju sa konsultantom da li on može da se dostavi.

"Mislim da se može dostaviti, ali obavijestiću vas u toku dana", dodao je Nurković.

Poslanik Socijalističke narodne partije (SNP) Srđan Milić rekao je da bi bilo dobro da se odloži rasprava kako bi se svi poslanici upoznali sa biznis planom.

"Možda to bude model da se pomogne nekih 50 kompanija u Evropi kojima treba pomoć", dodao je Milić.

Bez rasprave o rezoluciji SDP-a

Poslanik Socijaldemokrata (SD) Boris Mugoša ocijenio je da se radi o važnom materijalu, gdje jedan dan odlaganja ne bi činio ništa strašno nego bi doprinio kvalitetnijoj diskusiji.

Predlog rezolucije o očuvanju Aerodroma Crne Gore, koji su podnijeli poslanici Draginja Vuksanović Stanković, Raško Konjević, Ranko Krivokapić i Džavid Šabović, o kojem se rapsravljalo na današnjem Odboru, nije dobio potrebnu većinu glasova.

Konjević je saopštio da postoji želja da se Aerodromi daju pod koncesiju, kao i da dugo traju rasprave o tome da li je bolji model da oni ostanu u državnom vlasništvu ili da budu dati pod koncesiju na 30 godina.

"U SDP-u smatramo da jedan takav resurs, koji je klasični monopol, treba u punom kapacitetu da ostane državni, u smislu upravljanja tim preduzećem. Ukoliko je problem u menadžmentu, kako često čujemo, to ne znači da treba da date resurs nekom drugom na upravljanje da bi riješili taj problem“, smatra Konjević.

On je kazao da bi Aerodromi tokom naredne godine imali oko 50 miliona eura keša na računu, što znači da nije problem u finansiranju razvoja.

"Ako nemamo sposobnih menadžera u državi, predlažemo da vlasnik angažuje nekoga sa strane“, dodao je Konjević.

On je rekao da u tekstu rezolucije Skupština poziva Vladu da odustane od najavljenog modela valorizacije Aerodroma putem davanja u dugoročnu koncesiju, Skupština zadužuje Vladu da na bazi projektovanih potreba pripremi plan razvoja aerodromske infrastrukture i Skupština sugeriše potrebu izrade dugoročne strategije aviosaobraćaja.

"Pozvao bih i kolege iz SD-a da, ako im je programsko opredjeljenje da aerodromi ne odu pod koncesiju, nađu način da spriječe tu namjeru Vlade“, rekao je Konjević.

Mugoša je kazao da su svi argumenti da Aerodromi treba da budu u državnom vlasništvu.

"Stojimo iza toga da Aerodromi mogu sami to sve da rade“, dodao je Mugoša.

On je kazao da mu se ne dopadaju teze da samo koncesije za aerodrome znače razvoj, a sve ostalo gašenje.

"Protivnik sam takvih teza, jer nijesu utemeljene na činjenicama“, rekao je Mugoša.

Utvrđen Predlog izmjena zakona o fiskalizaciji u prometu proizvoda i usluga

Na sjednici je utvrđen Predlog izmjena zakona o fiskalizaciji u prometu proizvoda i usluga. Milić je glasao protiv, dok je Konjević izuzeo mišljenje.

Vršilac dužnosti generalne direktorice Direktorata za poreski i carinski sistem u Ministarstvu finansija, Biljana Peranović, kazala je da će primjena Zakona o fiskalizaciji u prometu proizvoda i usluga biti odložena do 1. januara 2021. godine, jer nije okončana procedura po tenderu koji se sprovodi pod nadzorom Svjetske banke (SB).

"Imajući u vidu da je projekat fiskalizacije veoma važan za Crnu Goru neophodno je obezbijediti hardversku i softversku komponentu kako bi sistem funkcionisao u očekivanoj mjeri i punom kapacitetu“, objasnila je Peranović.

Prema njenim riječima, predviđa se testni period, koji treba da bude tri mjeseca prije puštanja sistema u produkciju.

"Uvažavajući potrebe privredne zajednice za dodatnim prilagođavanjem i preporukama Evropske komisije (EK) o važnosti punog uključivanja privrede u ovom procesu predlaže se odlaganje početka primjene zakona za godinu“, kazala je Peranović.

Konjević je ocijenio je da je sada napravljena ogromna šteta, jer se pokazuje da Poreska urpava (PU) i SB, koja je pomagala u projektu, nije uspjela za pola godine to da pripremi.

"Nijeste pojasnili ključne razloge za to. Ubjeđivali ste nas u julu da možete to da uradite za pola godine, a sad kažete da ne možete nego za godinu. Ono što je mene strah je da ne bude izvršena neka druga vrsta pritiska posebno od poslodavaca da se odloži takva vrsta propisa“, rekao je Konjević.

Poslanica Demokratske partije socijalista (DPS), Ana Nikolić, uputila je kritiku predstavnicima Ministarstva finansija zbog, kako je kazala, "možda nesluha" onoga što je bila tema Odbora.

„Nadam se da ste ovaj period iskoristili na pravi način. Zakon je važan i zbog toga što je na pravi način eliminisao greške ljudskog faktora. Molim da preduprijedite sve svoje kapacitete kako bi se ovo popravilo“, navela je Nikolić.

Milić je kazao da je za njega realno da Vlada koja vodi takvu poresku politiku neće i ne želi da se obračuna sa poreskom evazijom.

„Ako postoji poreski raj za one koji neće da plaćaju porez to je Crna Gora, a podaci koje kolege iz vlasti revnosno iznose šta smo izgubili što zakon nije počeo da se primjenjuje samo govori o manjem dijelu neformalne ekonomije koja postoji danas“, smatra Milić.

Prema njegovim riječima, nemoguće je bilo sprovesti fiskalizaciju, jer ovoj Vladi to nije priorotet.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније