Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Objavila B.B. ]

18. 12. 2019. 13:54   >>  13:56

URA O NEREGULARNOSTIMA U "PLANTAŽAMA"

Nanijeta višemilionska šteta, Saveljić dati status zviždača

Bivša finansijska direktorica kompanije "13. jul - Plantaže" Valerija Saveljić, koja od 2015. godine uzbunjuje javnost brojnim aferama vezanim za poslovanje menadžmenta te državne kompanije, dobila je novo upozorenje za otkaz, istakli su u Građanskom pokretu URA, te zatražili da joj se dodijeli status zviždača.

Kako su napomenuli na današnjoj konferenciji za novinare, Saveljić se prijeti otkazom zbog, kako se navodi u Rješenju "kontinuiranog iznošenja osjetljivih podataka vezanih za poslovanje kompanije i narušavanja poslovnog imidža".

Iz URA-e, su poručili da će biti preduzete sve pravne mjere, kako bi se novo nezakonito ponašanje menadžmenta spriječilo, a "Plantaže" odvele u stečaj.

"Kada sam došla u posjed kompromitujuće fakture, na kojoj se vidi da Plantaže prodaju sirovi lozovi destilat 100 odsto jačine alkohola, za 2,4 eura po litru, firmi 'Rubin' iz Kruševca, a imajući podatke iz Bilansa i Izvještaja o poslovanju, (koji su inače javni dokumenti i objavljeni na sajtu Montenegro berze), izračunala sam da je stvarna cijena 12,83 eura po litru, a možda i više. Da je samo jedan litar ovog 100% destilata prodat po toj cijeni, napravljena je šteta firmi, jer se prodalo po višestruko manjoj cijeni od cijene koštanja, i direktor prodaje i marketinga Veselin Đurišić bi trebao da odgovara, jer je napravio štetan posao po 'Plantaže' i tako oštetio firmu", kazala je Saveljić.

Ona je navela da joj je potom po "kazni" izvršna direktorica izmislila radno mjesto U RJ Vinogradarsko-voćarskoj proizvodnji na mjesto organizatora rada i dala joj najmanji koeficijent (složenosti posla), iako je 17 godina bila rukovodilac u firmi.

"Kako sam javnost obavještavala o ličnom progonu zbog odbijanja da uradim štetni posao po kompaniju, mnogi su me prepoznali kao 'zviždača'. Od 2015. do danas, nastavljam da obavještavam javnost o štetnim radnjama po firmu u kojoj sam zaposlena, samo iz jednog jedinog razloga, da onemogućim njeno propadnje. Do sad sam predala sedam krivičnih prijava u SDT i ODT protiv izvršne direktorice i nekoliko njenih prvih saradnika, zbog zloupotrebe službenog položaja i nanošenja višemilionske štete firmi. Nijedna od tih sedam krivičnih prijava do sad nije procesuirana, a ni odbačena, iako su sve predate sa materijalnim dokazima", kazala je Saveljić.

Ona je dodala da Veselin Đurišić nije stao, već je ubjedio izvršnu direktoricu, da su se stvorili uslovi da se uđe u pravnu proceduru, kako bi joj po drugi put uručili otkaz.

"Tako sam 12. decembra dobila i upozorenje pred otkaz, uz obrazloženje da sam odala poslovnu tajnu i nanijela nemjerljivu štetu imidžu kompanije. Stoga sam sjutradan predala i zahtjev Agenciji za sprečavanje korupcije (ASK), kako bih dobila status zviždača, i tako se zaštitila, a ujedno pomogla firmi da opstane i ne ode u stečaj", istakla je Saveljić.

Naglasila je da je "samo postupila savjesno, u najboljem javnom interesu, ukazujući na loše poslovne poteze, koji su nanijeli štetu preduzeću, a time i državi i svim njenim građanima, tražeći reakciju državnih organa i provjeru poslovnih odluka i rada u preduzeću, a što je sve u opštem interesu“.

Predsjednik Građanskog pokreta URA Dritan Abazović kazao je da je potpuno nelogično i sramno da se menadžment državne kompanije koji je stvorio ogromne dugove ovako neodgovorno odnosi prema podacima koje je javnost imala priliku da čuje, a koji su, kako je istakao, egzaktni i tačni.

"Potpuno je beznadežno ponašanje tužilaštva koje umjesto da djeluju u dva pravca – ili da utvrde istinitost onoga što iznosi gospođa Saveljić ili da je demantuju na način da utvrde da to što ona iznosi nije tačno i time preduzme postupak protiv nje zbog lažnog iskaza, oni se odlučuju za ćutnju. Umjesto toga uprava Plantaža ćuti, zariva glavu u pijesak i nastavlja da štiti ljude koje čine neizmjernu štetu državnoj kompaniji", ukazao je Abazović.

On je istakao da će braniti dostojanstvo svih onih koji žele da kažu istinu.

"Moja poruka Verici Maraš i Veselinu Đurišiću je da ako imaju argumentaciju koja je suprotna onome što gospođa Saveljić iznosi, iznesu je u javnost i učiniće dobro i sebi i nama", poručio je Abazović.

Predsjednik podgoričkog odbora Građanskog pokreta URA, Luka Rakčević, ukazao je da se poslovanje menadžmenta "Plantaža" ne razlikuje od poslovanja menadžmenta Aerodroma, ili bilo koje druge vrijedne državne kompanije, čija imovina se decenijama rasparčava i prodaje, dok same kompanije bilježe katastrofalne poslovne rezultate.

"Zbog toga je gospođa Saveljić obavještavanjem menadžmenta, javnosti i tužilaštva ispunila svoju moralnu, ali i krivično-pravnu dužnost, jer je odbila da nijemo posmatra izvršavanje brojnih krivičnih djela, koja su državni Budžet oštetila za najmanje 6,5 miliona eura", ukazao je Rakčević.

On je istakao da očekuju brzu reakciju Agencije za sprječavanje korupcije (ASK) i Saveljić dodijeli status zviždača i tako je zaštiti u daljem postupku.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније