Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Mina ]

18. 12. 2019. 15:24 >> 16:42

ZZZ

Prioriteti podrška zapošljavanju i preduzetništvu

Prioriteti Zavoda za zapošljavanje (ZZZ) u narednoj godini biće podrška samozapošljavanju, preduzetništvu i otvaranju novih radnih mjesta u manje razvijenim sredinama, saopštio je njegov direktor Suljo Mustafić.

“U fokusu će biti i osposobljavanje nezaposlenih za deficitarna zanimanja, socijalna inkluzija ranjivih grupa kao i zapošljavanje osoba sa invaliditetom”, rekao je Mustafić na godišnjoj konferenciji za novinare.

On je naveo da će budžet Zavoda, koji će najvjerovatnije biti odobren do kraja godine, biti povećan.

“Planiranih 11,5 miliona EUR usmjerićemo na one programe koji doprinose boljoj zaposlenosti osoba sa evidencije. Osobe koje teže dolaze do posla imaće prioritet pri uključivanju u programe”, dodao je Mustafić.

Za zapošljavanje osoba sa invaliditetom opredijeljeno je 8,3 miliona eura, a za realizaciju mjera aktivne politike zapošljavanja tri miliona.

“Tim sredstvima u programe će biti uključeno preko dvije hiljade nezaposlenih. Planiramo da, i naredne godine, sa 200 hiljada EUR podržimo one biznis ideje koje u sebi sadrže novo zapošljavanje”, rekao je Mustafić.

On je saopštio da je Zavod, u ovoj godini, ispunio sve prioritete zacrtane Akcionim planom i Programom.

“Na evidenciji se trenutno nalazi 37,78 hiljada osoba bez posla. Stopa registrovane nezaposlenosti je 16,2 odsto i dva procenta je niža nego prošle godine”, saopštio je Mustafić.

Kada su u pitanju sezonski radnici, Mustafić je rekao da je ove godine premašen plan i da je angažovano njih skoro 11,6 hiljada.

“To je najbolji rezultat postignut u prethodnih nekoliko godina, s obzirom na to da je ranije, u sezoni, zapošljavano oko devet hiljada radnika. Ovogodišnjem rekordu najviše je doprinijela javna kampanja države pod nazivom Zaposlimo domaće – da Crna Gora radi”, smatra Mustafić.

Saradnja sa poslodavcima, iako popravljena posljednjih godina, kako je ocijenio, može biti ojačana.

Mustafić je ponovo uputio apel poslodavcima da pokušaju da zadrže najbolje i najkvalitetnije radnike sa većim platama, boljim uslovima rada i beneficijama.

On je rekao da je svakim danom sve više poslodavaca koji su voljni da zaposle osobe sa invaliditetom.

“Udvostručen je broj poslodavaca koji ostvaruju pravo na subvenciju zarade. Kod 820 poslodavaca angažovano je 1,4 hiljade osoba sa invaliditetom, od kojih više od pola ima ugovor na neodređeno. Uspijevamo u namjeri da smanjimo predrasude da osobe sa invaliditetom nijesu za radni angažman”, zaključio je Mustafić.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније