Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Objavila: M.M.Lj. ]

21. 12. 2019. 12:16 >> 12:20

SAVJET ZA INOVACIJE

Strategija osnov za privredni rast i povratak mladih

Savjet za inovacije i pametnu specijalizaciju konstatovao je na prvoj sjednici da Strategija pametne specijalizacije Crne Gore predstavlja osnov za privredni rast i napredak društva u drugim sferama, kao i pretpostavku za formulisanje novog modela razvoja Crne Gore. Sjednicom je predsjedavao je premijer Duško Marković, koji je istakao da je prioritet vratiti u Crnu Goru mlade stručnjake iz inostranstva.

Podržavši tri strateška prioriteta prepoznata u dokumentu – održivu poljoprivredu i lanac vrijednosti hrane, energiju i održivu životnu sredinu i održivi zdravstveni turizam, Savjet je ukazao na potrebu daljeg snažnog razvoja informativno-komunikacionih tehnologija i kreiranja posebnog programa za startapove.

Ukazano je i na činjenicu da je Strategija kompatibilna sa prioritetima nove Evropske komisije čemu, kako se navodi u saopštenju, svjedoči i pismo evropskog komesara za susjedsku politiku i pregovore o proširenju Olivera Varheljija upućeno dan ranije predsjedniku Vlade.

„Pozdravljam to što je Crna Gora prva zemlja u regionu koja je usvojila Strategiju pametne specijalizacije (jun 2019.) koja ima potencijal da poveća rast i zaposlenost prepoznajući i razvijajući svoje uporedne prednosti putem inovativnog pristupa“, navodi se u na početku pisma sa čijim je sadržajem upoznat Savjet.

Predsjednik Savjeta, premijer Duško Marković je ocijenio na prvoj sjednici Savjeta da su našoj zemlji potrebni stabilan dugoročni rast i razvoj, održiva i konkurentna industrijska proizvodnja, zaposleni mladi ljudi, koji će svojom kreativnošću i marljivošću ubrzano vući naše društvo naprijed.

„Treba nam diversifikacija ekonomije, i koliko god bili svjesni svih ograničenja, moramo pokušati zauzeti prostor na makar nekoliko tehnološki intenzivnih polja. Dakle, plan je da naše skromne resurse fokusiramo na tri prioritetne oblasti, i u njima intenzivno podržimo inovativnost u Crnoj Gori na svim nivoima, ali sa posebnom pažnjom prema mladim generacijama stručnjaka. Bilo da se školuju ovdje, bilo da su u potrazi za novim znanjima privremeno na stranoj adresi, naš zadatak je, da makar u ovih nekoliko prioritetnih polja djelovanja, kreiramo centar gravitacije, koji će ih privući i zadržati u Crnoj Gori“, kazao je predsjednik Marković.

Savjet se upoznao sa Akcionim planom za sprovođenje Strategije pametne specijalizacije Crne Gore (2019-2024) – ciljevi za 2020. godinu i razmotrio mogućnosti za uspostavljanje implementacionog tijela za podsticanje inovacija.

Usvojen je Program rada Savjeta za inovacije i pametnu specijalizaciju za 2020. godinu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније