Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

25. 09. 2013. 13:59   >>  13:59

FORUM PRIVREDNIKA

Turci bi da ulažu u turizam i energetiku

Crna Gora i Turska imaju prostora za jačanje ekonomske i privredne saradnje, a turski privrednici su posebno zainteresovani za ulaganja u oblasti turizma, prehrane i energije, saopšteno je na forumu privrednika dvije države u Privrednoj komori.

Potpredsjednik PKCG, Ivan Saveljić kazao je na forumu da se ekonomske veze dvije zemlje moraju jačati, za šta ima više nego dovoljno prostora.

"Za sedam mjeseci Crna Gora i Turska razmijenile su robe u vrijednosti od 24,2 miliona eura. Izvoz je iznosio 2,6 odsto ukupnog crnogorskog izvoza, dok je uvoz iznosio 1,8 odsto ukupnog uvoza", precizirao je Saveljić.

Prema njegovim riječima, iz Turske su se najviše uvozili mašine i mehanički uređaji, odjeća i pribor za djecu, dok su se izvozile samo tri grupe proizvoda, odnosno gvožđe i čelik, sirova koža i drvo i proizvodi od drveta.

"Među kompanijama iz Burse imamo i jednu koja iskazuje direktno interesovanje za razvoj kozarstva, uključujući kasnije i preradu, što je dobro, budući da Crna Gora ima izuzetne prirodne predispozicije za razvoj poljoprivrede", naveo je Saveljić.

On je naveo da nema dileme da privrednici Burse imaju širok dijapazon interesovanja za saradnju sa Crnom Gorom.

"Što se dosadašnjih investicija tiče, od 2006. u Crnu Goru je uloženo 43,5 miliona eura, od čega najviše 25 miliona eura u prošloj godini, kroz kupovinu nikšićke Željezare. Projekat Mall of Montenegro, kroz oblik javno-privatnog partnerstva se na zadovoljstvo obje strane pokazao uspješnim", podsjetio je Saveljić.

On je dodao da se kao nedovoljno korišćen crnogorski resurs uvijek ističe Luka Bar.



Predsjednik Udruženja BALKANSAID, Naci Sahin kazao je da se nada da će nakon bilateralnih sastanaka, saradnja između dvije države biti još uspješnija.

"Udruženje BALKANSIAD je udruženje industrijalaca, biznismena Balkana u Bursi i veoma je važno. Čine ga doseljenici sa Balkana i veoma poznati biznismeni svijeta", naveo je Sahin.

On je kazao da se mogu uspostaviti dobri trgovinski odnosi sa Crnom Gorom, a da je jedan od primjera hotel Ramada i Gintaš.

"Crna Gora je za nas veoma bitna, ona je turska Antalija i Bodrum. Ono za šta smo mi zainteresovani su turizam, prehrana i energija. Ali u Crnu Goru se iz Turske uvoze materijali koji se koriste u građevinarstvu što je za nas bitno", objasnio je Sahin.

Pomoćnik guvernera Burse, Ahmet Hamdi Usta kazao je da Bursa ima 2,7 miliona stanovnika i što se tiče populacije i ekonomske razvijenosti četvrta je u Turskoj.

"Poslije Istanbula, najviše se izvozi iz Burse. Što se tiče industrijske proizvodnje Bursa je napredna u tom polju, ali i tekstilnoj proizvodnji, energetici, proizvodnji automobila, stočarstvu, turizmu i građevinarstvu", naveo je Usta.

Rukovodilac Službe za informisanje, odnose sa javnošću i marketing, Novica Bulatović rekao je da je Crna Gora politički, monetarno i makroekonomski stabilna, da postoji jednostavan start up za osnivanje preduzeća, isti poreski sistem za sve, kao i da zemlja ima dobar položaj.

U Crnu Goru je, kako je rekao, investiralo ukupno 88 zemalja svijeta.

Bulatović je predstavio turskim privrednicima i investicione mogućnosti Crne Gore, odnosno projekte u energetskom sektoru, hidropotencijale, vjetroelektrane i projekte gradnje turističkih kompleksa.

Na forumu su učestvovale turske kompanije iz oblasti turizma, poljoprivrede, trgovine, tekstilne, građevinske, drvne, elektro i industrije nakita.

PKCG forum organizuje se u saradnji sa Kancelarijom za trgovinske odnose Ambasade Turske u Crnoj Gori.

 

(tekst:Mina ; foto: Anadolija)

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније