Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Objavio: I. P. ]

25. 12. 2019. 09:32   >>  09:36

URA POZIVA

Vlada da opredijeli sredstva za dječje dodatke

Građanski pokret URA, uoči usvajanja budžeta za narednu godinu, pozvao je Vladu Crne Gore i resorno ministarstvo da obezbijede sredstva za dječje dodatke u 2020. godini jer, kako su kazali, to je obaveza države koja je ustavom definisana kao država socijalne pravde.

 

"Građanski pokret URA neće odustati od namjere da svako dijete u Crnoj Gori prima dječji dodatak. Podsjećamo da je URA još 2015. godine predložila izmjene Zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti koji bi omogućila da sva djeca do 15. godine u Crnoj Gori opet primaju dječji dodatak, a da ona djeca koja su u stanju materijalnih i posebnih potreba primaju veće naknade nego do sada", saopštili su iz Ure.

Poručili su da neće odustati od namjera da svako dijete u Crnoj Gori do navršene 15. godine, odnosno da tokom redovnog školovanja u osnovnoj školi prima dječji dodatak a da djeca koja su u stanju materijalnih i posebnih potreba primaju do 50% veće naknade nego do sada.

"Vrlo važno je i to što smo prijedlogom naših izmjena Zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti predvidjeli ukidanje ograničenje broja djece u porodici koja mogu biti korisnici dječjeg dodatka. Mogućnost da svako dijete prima dječji dodatak je u direktnoj vezi sa težnjom države Crne Gore za povećanjem već negativnog trenda prirodnog priraštaja i s tim u vezi smatramo da bi ove izmjene dale podstrek roditeljima prilikom planiranja porodice”, saopštila je URA.

Kažu da je njihova procjena da su potrebna sredstva za djecu koja do sada nisu primala dječji dodatak oko 16,5 miliona eura na godišnjem nivou dok je za povećanje visine naknade za djecu koja su do sada primala dječji dodatak, ukazuju iz URE, potrebno izdvojiti oko 3 miliona eura na godišnjem nivou.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније