Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Objavila: J.B.Č. ]

26. 12. 2019. 11:57   >>  14:33

OPŠTINE NA PRIMORJU

Za vodovodnu mrežu kredit EBRD 24 miliona €

Skoro 70.000 ljudi iz tri opštine i dvije stambene oblasti na crnogorskoj obali će uživati u boljem vodosnabdijevanju zahvaljujući kreditu u vrijednosti od 24 miliona eura koji je Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) obezbijedila za unapređenje regionalne vodovodne mreže u Crnoj Gori, saopšteno je iz te finansijske institucije.

Danas je na izvorištu "Bolje Sestre" potpisan ugovor o prvoj tranši kredita u iznosu od 12 miliona eura između Regionalnog vodovoda i EBRD, koji su potpisali direktor Regionalnog vodovoda (RV) Goran Jevrić i Rade Ralević iz Kancelarije EBRD u Podgorici. 

Kako su precizirali iz EBRD, projekat podrzumijeva izgradnju vodovoda u Herceg Novom i drugog cjevovoda od Budve do Tivta i Kotora.

"Ovaj vodovod će obezbijediti adekvatno i pouzdano snabdijevanje vodom koje ujedno predstavlja i preduslov za dalji rast turizma u primorskim područjima", porecizirali su.

Drugi dio obuhvata kredit od 12 miliona eura za finansiranje izgradnje nove sekundarne vodovodne mreže i kanalizacione infrastrukture u prigradskim naseljima Bara, mjestima Dobra Voda i Veliki Pijesak.

"Ovo će obezbijediti pitku vodu i infrastrukturu za otpadne vode naseljima koja trenutno nijesu povezana na vodovodnu mrežu", navodi se u saopštenju EBRD.

Iz Regionalnog vodovoda navode da je EBRD Regionalnom vodovodu odobrio grantove od milion eura, što je, kako ističu, praktično polovina od iznosa ukupnih kamata (1% plus šestomjesečni EURIBOR) koje će Regoionalni vodovod tokom 15 godina trajanja aranžmana uplatiti EBRD za navedeni kredit od 24 miliona eura.

"Navedeni podaci predstavljaju najbolju potvrdu kvaliteta podrške koju Vlada i Regionalni vodovod uživaju kod ove prestižne međunarodne finansijske institucije", kazali su iz Regionalnog vodovoda.

Iz EBRD-a navode da Crna Gora doživljava sve veću potražnju za snabdijevanjem vodom, koja je rezultat razvoja turizma. Imajući u vidu značaj tog sektora za ekonomiju zemlje, obezbjeđivanje sigurnog i neprekidnog snabdijevanje za primorski region je, kako ističu, prioritet.

"Razvoj vodosnabdijevanja koje ne zavisi od klimatskih uslova i poboljšanje infrastrukture za tretman otpadnih voda će smanjiti uticaj neprečišćenih otpadnih voda na lokalne vodoizvorišta", kazali su.

Iz EBRD dodaju da ova investicija podržava opredjeljenje države da krene ka "zelenijoj" i održivijoj ekonomiji u skladu sa EBRD pristupom – Tranzicija ka zelenoj ekonomiji (GET).

Tehnička podrška za razvoj energetske efikasnosti kod projekata obnovljive energije u Crnoj Gori je obezbijedjena od strane Vlade Austrije.

"EBRD je vodeći institucionalni investitor u Crnoj Gori i do sada je podržala preko 63 projekta sa kumulativnim obimom poslovanja od oko 578 miliona eura za investicije vrijednosti preko 1 milijarde", zaključuje se u saopštenju.

"Potpisivanjem ugovora sa EBRD na izvorištu Bolje Sestre, uz prethodnu saglasnost i podršku Vlade za realizaciju proširenja i modernizacije RV, a nakon istrajnog trogodišnjeg rada na izradi ovih veoma složenih projekata sa tehničkog, ekonomskog i pravnog aspekta, simbolizuje početak novog investicionog ciklusa. Povezivanjem Herceg Novog na RV završavamo sa izgradnjom prve faze, povećanjem kapaciteta za opštine Bokokotorskog zaliva za preko 100% postavljanjem drugog cjevovoda u dužini od 16 km počinjemo da gradimo drugu fazu RV. Takođe, istovremeno je inicirana i treća faza razvoja RV u opštini Bar, koju je tokom prethodne tri godine uspješno kreirao tim RV, nakon što je Vlada 2016. godine novim Zakonom o regionalnom vodosnabdijevanju vizionarski i strateški proširila djelatnosti RV. Želim profesionalno i iskreno da istaknem ponos koji osjećam prema kolektivu RV koji je, uprkos izazovima, na jedan jedinstven način, bezrezervno i savjesno razvijao novu budućnost RV, ne dozvolivši da bilo kakav negativan uticaj van preduzeća učini upitnim njihovu posvećenost viziji razvoja RV. Zbog toga smo uspjeli da od 2016.godine radimo na viziji razvoja i pripremimo ove tehničko-ekonomski zahtijevne projekte za konkretnu realizaciju, zbog čega smo dobili podršku Vlade da zajedno sa Upravom za saobraćaj realizujemo dva razvojna projekta od nacionalnog značaja kao što su bulevar i cjevovod RV, čime potvrđujemo da kroz institucionalnu saradnju imamo značajne sveukupne društvene sinergetske efekte, koji se u ovom slučaju mjere uštedama za RV i do 3 miliona eura", istakao je direktor Regionalnog vodovoda Goran Jevrić.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније