Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Objavila B.B. ]

29. 12. 2019. 12:03   >>  12:02

PODSTICAJNE MJERE U 2019.

Prerada mlijeka podržana sa 1,8 miliona eura

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja, u skladu sa Agrobudžetom, isplatilo je proizvođačima mlijeka premiju za mlijeko prerađeno na gazdinstvima, a u te svrhe u 2019. godini je izdvojeno 1.778.984 eura.

Kako napominju u Ministarstvu poljoprivrede, za premiju u 2019. godini prijavilo se ukupno 1.537 poljoprivrednih gazdinstava. Ova gazdinstva prijavila su proizvodnju od 31,2 miliona litara mlijeka, od kojeg je proizvedeno 3.727 tona sira i 12 tona kajmaka. Prema dostavljenim dokazima o plasmanu proizvoda, na tržište je plasirano više od 90 odsto proizvedenih mliječnih proizvoda.

"Preko 80 odsto iznosa podrške, skoro 1,5 miliona eura, isplaćeno je za 1.322 poljoprivredna gazdinstva iz opština sa sjevera Crne Gore. Podrška preradi mlijeka na gazdinstvu realizuje se od 2017. godine, a cilj je podizanje konkurentnosti domaćih tradicionalnih mliječnih proizvoda, uvođenje standarda bezbjednosti hrane na gazdinstvima na kojima se vrši prerada primarnih proizvoda i ukrupnjivanje poljoprivrednih gazdinstava za proizvodnju mlijeka", ističu u Ministarstvu.

Poslije tri godine primjene ove mjere, kako napominju u Ministarstvu, može se zaključiti da su efekti višestruki.

"Broj korisnika podrške povećan je sa 278 tokom 2017. godine na 1.537. za 2019. godinu, a registrovano je više od 1.900 gazdinstava koja prerađuju mlijeko na sopstvenom gazdinstvu. Realizacijom ove mjere u sistem podrške uvedeno je preko 31 milion litara mlijeka. Zajedno sa mlijekom otkupljenim od mljekara i sirara u sistemu otkupa, u sistemu podrške uključeno je 60 miliona litara mlijeka. Gazdinstvima na kojima se proizvode sir i kajmak omogućeno je da njihov proizvod bude cjenovno i kvalitetom konkurentniji. Prema dostavljenim dokazima o plasmanu proizvoda na tržište zaključuje se da je na tržište plasirano preko 90 odsto mliječnih proizvoda proizvedenih na gazdinstvima", zaključuju u Ministarstvu poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније